Škofjeloški dijaki v devetih dneh predelali avto

Trije škofjeloški dijaki so si v okviru zaključne naloge izbrali izziv predelave avtomobila na bencinski pogon na električnega. Podvig jim je uspel v pičlih devetih dneh.

Dijaki škofjeloške šole za strojništvo Matic Ostrelič, Blaž Možina in Rok Vreček so za predelavo avtomobila, s katerim se je peljal tudi šolski minister Jernej Pikalo, v delavnici preživeli povprečno po deset ur na dnevno.

(fotografija je simbolična; foto: mayerbrown.co.uk)
Trojici dijakom je v devetih dneh uspelo predelati avto na bencin na elektriko, s katerim se je zapeljal tudi šolski minister. (fotografija je simbolična; foto: mayerbrown.co.uk)

Tako so zadnjih devet dni za zaključno nalogo ob koncu šolanja dvigovali avto, da so ga z bencinskega pogona uspeli predelati na električnega, pri čemer so od mentorjev pomoč dobivali le v obliki navodil. “Težimo k temu, da bi bil izdelek uporaben in da bi bilo kaj pokazati,” pravi njihov mentor.

Predelano vozilo, ki ima domet 100 kilometrov, se zdaj tudi že pridno izkorišča. Za smešno nizko ceno – en evro na sto kilometrov – se z njim namreč vozi šolsko osebje. Vsi trije inovatorji bodo šolanje sicer še nadaljevali in nadgrajevali svoje znanje, včeraj pa njihov izdelek preizkusil tudi šolski minister.

Uroš Kotnik

Leave a Reply