Sladek krompir ali batata namesto običajnega krompirja

Sladek krompir izvira iz Južne Amerike, v Evropi pa ga pri kuhanju največkrat uporabijo Španci ter Francozi. Je zelo zdrav, nasiten in nadvse primeren za diabetike.

Sladki krompir vsebuje vitamina A in C, kalcij, folno kislino, kalij in betakaroten. Zaradi betakarotena ščiti kožo in zavira procese staranja, zaradi vitaminov pa krepi imunski sistem in blagodejno vpliva na kožo in ji zagotavlja elastičnost.

Ker ima nizek glikemični indeks, ga lahko uživajo diabetiki. Prav tako je dober vir energije, zaradi veliko kalija pa preprečuje nastanek krčev v mišicah in je nadvse primeren za športnike.

Sladek krompir lahko cvremo, kuhamo ali pečemo. Lahko ga pripravimo kar z lupino, saj se pod njo skriva veliko hranljivih snovi, iz njega pa lahko pripravimo pire ali celo kremno juho.1Lučka Bajs
Foto: camilacoelho.com

Leave a Reply