Slavnostna podelitev nagrad BrickAward 2015 SEE

Prestižna nagrada BrickAward se že desetletje podeljuje tistim najboljšim opečnim projektom, ki puščajo močan vtis in zapomnljivost v arhitekturi. Natečaj, ki ga  vsako drugo leto organizira podjetje Wienerberger, je letos v sodelovanju s Slovensko zbornico za arhitekturo in prostor in Hrvaško zbornico arhitektov razpisal regionalni natečaj “BrickAward 16” za najboljši arhitekturni projekt na Hrvaškem in v Sloveniji, v katerem je uporabljena opeka. Žirija je tako izmed 30 prispelih projektov izbrala štiri, v katerih uporaba opeke izstopa ter opozarja na kreativne in brezčasne možnosti opeke v arhitekturi.

Zmagovalci BrichAward 2015 SEE

Prvi izbrani projekt je bil projekt Arheološkega muzeja Vučedol, Arhitekturnega biroja Radionica Arhitekture iz Hrvaškega Vukovarja. Osnovna ideja koncepta za arheološki muzej je bila integracija v teren. Dosežena je bila z dizajnom, kjer je večina objekta vkopana v teren, razen fasade, ki je odprta pokrajini. Tako je bila za zunanji plašč izbrana opeka kot naravni material, ki najbolj spominja na zemljo.

Naslednji nagrajeni projekt je bil projekt Opečne soseske, Arhitekturnega biroja Deklevagregorič arhitekti iz Ljubljane. Prostorsko specifičnost stavb so zagotovili s konceptom volumskega odvzemanja oziroma razjedanja z urbanističnim načrtom določenih volumnov. Opečni ovoj razumemo kot jasno izrazno sredstvo, ki vzpostavlja potrebno identiteto soseske: opečna soseska.

Komisija je izmed prispelih projektov kot nagrajenko izbrala tudi Hišo na Serdarovi ulici, Arhitekturnega biroja Dva arhitekta iz Zagreba. Prostorska kompozicija hiše je opredeljena s strmo nagnjenim terenom in pogledom na mesto. Posebnost hiše je zlitje funkcij na štirih ravneh, zaradi česar se pojavi razdrobljenost prostorov. Klinker opeka najrazličnejših debelin je razporejena tako, da tvori tridimenzionalni mozaik razgibane in utripajoče fasade.

Kot zadnje nagrajeno delo je bila Hiša S iz Arhitekturnega biroja MVA Mikelić vreš arhitekti iz Hrvaške, iz Krapinskih Toplic. Moderno, prostorno in svetlo so odlike družinske hiše S. Na željo lastnika, da se bivanjski prostor loči od tal, je hiša projektirana po konceptu lebdeče atrijske hiše. Čeprav hiša s svojim reduciranim oblikovnim besednjakom izstopa iz okolja, njene odprtine s svojimi položaji in dimenzijami uokvirjajo prostorske poudarke iz okolice, ustvarjajoč večplasten, dinamičen in pritrdilni odnos v ožjem in širšem kontekstu.

Zaključne slovesnosti se je udeležilo več kot 300 ljubiteljev opečne gradnje in arhitektov, tako iz Slovenije kot Hrvaške. Štiri arhitekturne stvaritve, ki so prejele prestižno nagrado bodo romale na mednarodni natečaj “BrickAward 16”. Družabni večer je po slavnostni podelitvi zaključila opera Carmen, ki je le še dodatno podkrepila zavedanje, da je strast element, v katerem živimo, tako v operi kot arhitekturi. Oba namreč ustvarjata, pripovedujeta in gradita prostore, zgodbe in odnose.Slavnostno podelitev nagrad BrickAward 2015 SEE zaznamovalo tudi predavanje Borisa Podrecce

Predavanje Borisa Podrecce

Leave a Reply