Slikarska razstava Irene Jelenčič

Irena Jelenčič je doma v Škofijah, je mama in tudi že štirikrat nona. Zelo rada bere, predvsem romane o ljubezni. Od vedno je imela ustvarjalno žilico, rada se je ukvarjala z ročnimi deli kot so pletenje in vezenje, risala je in se preizkusila tudi v oblikovanju gline. Že v osnovni šoli je razmišljala, da bi se vpisala na srednjo oblikovno šolo in potem izbrala še kakšno likovno smer. A življenje je šlo svojo pot. Mlada je postala mama in si ustvarila družino. Zaposlila se je kot ekonomistka, vendar je čutila, da ji v pisarniškem delu nekaj manjka. A ob službi in skrbi za otroke ni imela nikoli dovolj časa, da bi se posvetila svojim konjičkom. Ko se je upokojila, jo je mož spodbudil, naj se vpiše v likovno društvo LIK v Izoli. Zdaj je članica društva že več kot trinajst let. V teh letih je poslikala že čez sto platen. Vesela je, da lahko ob prijetnem druženju s člani slikarske skupine ustvarja, veliko pa riše in slika tudi doma. Najraje slika z akrilnimi barvami na platno, všeč ji je tudi risanje s svinčnikom in ogljem. Na stene knjižnice je obesila del slikarskega opusa, ki je nastajal v lanskem letu. Prevladujejo tihožitja, prizori iz narave, morje, tudi kmečka arhitektura.

jellliSlikala je tudi že portrete, a pravi, da ji ti ne ležijo preveč. Rada slika v naravi, včasih po spominu ali ob opazovanju fotografij, prizori se pojavijo tudi v njeni domišljiji. Ko izbere motive, izbere tudi format platna in naredi serijo slik na isto temo. Rada ima velike površine, kjer njeni motivi zasijejo v močnih, živih barvah, ki jih nanaša z odločnimi potezami čopiča.
IrenaJelenčič je sodelovala že na veliko skupinskih razstavah in imela tudi nekaj samostojnih razstav.
Sodelovala je na več Ex tempore v slovenski in hrvaški Istri. Najbolj ji je všeč vsakoletni Ex tempore v domu upokojencev v Kopru in Izoli. Takrat člani društva LIK slikajo v prostorih doma, stanovalci hodijo naokrog in si ogledujejo nastajajoče slike, klepetajo s slikarji, marsikdo pa tudi sam prime za čopič in ustvari svojo sliko. Ob koncu dneva postavijo razstavo, da si lahko slike ogledajo prav vsi. Navadno eno od slik tudi podarijo domu.

Špela Pahor

Leave a Reply