Slovenca v Mongoliji za dobrodelnost prevozila 16.000 in podarila terenca

26-letni Tržičan Matej Meglič in pet let mlajša Katja Kern s Kokrice sta po 16.000 prevoženih kilometrih v dobrodelne namene predstavnikom mongolske organizacije Go Help izročila ključe terenskega vozila ford ranger 2.5 TDCi letnik 2006.

V Ulan Batorju bodo vsa zbrana vozila razdelili za prevoze otrok in zdravniškega osebja po brezpotjih Mongolije.

“Zdaj je terensko vozilo, s katerim sva prevozila 15.675 kilometrov, njihovo. Eno od 26, ki smo jih vozniki 17 držav letos namensko podarili v dobrodelne namene. Prijavilo se je 88 ekip, na pot nas je odšlo 41, 26 pa jih je prevozilo ciljno črto. Midva sva pot opravila v 40 dneh ob pomoči 500 malih donatorjev in 30 organizacij, da smo lahko kupili rabljeno vozilo. In pri tem sva na poti veliko doživela,” sta za slovenskenovice.si povedala študentka Katja in organizator delovnih procesov v Iskratelu Matej.

Po začetnih načrtih sta zaradi nemirov v tem delu sveta svojo traso morala nekoliko prilagoditi; od Brnika do Ulan Batorja sta potovala prek Madžarske, Slovaške, Poljske, Belorusije, Rusije, Kazahstan, pot nadaljevala skozi Kirgizijo, se vrnila v Rusijo do sibirskega Barnaula in od tam prispela na končni cilj v Mongolijo.

Svojo pot sta zaključila v slogu, saj sta kot prva tujca obiskala šotorišče nomadskih družin v jurtah in v V Ulan Batorju predala ključe avtomobila.

“Za vse, ki so nama omogočili pot, in za tiste, ki jih zanima ta del sveta, sva pisala spletni dnevnik in sproti, z dvema fotoaparatoma in malo kamero, dokumentirala vsak dan. Nastalo je več kot 17.000 posnetkov in za 70 ur filma. Zdaj gradivo pregledujeva. Najboljše fotografije bova objavila in pripravila niz predavanj. Tudi tako bi se rada oddolžila vsem, ki so nama omogočili nakup darila za Mongolce. Vsaka ekipa relija Mongolia Charity je donirala tisoč funtov kot prispevek za gradnjo šole,” zaključuje simpatični par.

22

Uroš Kotnik

Foto: siol.net

Leave a Reply