Slovenci izdelali napravo, ki vsak avtomobil spremeni v pameten avtomobil

Brskanje po telefonu med vožnjo je lahko zelo nevarno. Bluejay poskrbi, da so vse pomembne informacije dostopne le z nekaj dotiki.

Foto: Kickstarter, The Kiwi Factory
Foto: Kickstarter, The Kiwi Factory

Danes si življenja brez pametnih naprav enostavno ne predstavljamo več, saj nam olajšajo marsikatero opravilo, poleg tega pa jih uporabljamo za pridobivanje informacij, ki so postale osrednji del našega vsakdana.

Zagonsko podjetje The Kiwi Factory je razvilo držalo za telefon, ki vsak avtomobil, ne glede na njegovo starost, spremeni v pameten avtomobil. Bluejay ob stiku s telefonom na zaslon le-tega prikliče aplikacijo, ki omogoči vklop navigacije, klic ali poslušanje glasbe z zgolj nekaj dotiki. Aplikacija Bluejay prav tako skrbi za voznikovo varnost, saj v primeru nesreče pošlje sporočilo na izbrano številko ali to številko pokliče. Z njo se je mogoče povezati tudi s pametnim domom.

Podjetje, katerega ustanovitelj in direktor je Novozelandec Nicholas Bartlett, je sicer registrirano v Veliki Britaniji, ima pa tudi slovensko podružnico. Tako je Bluejay razvil prav Slovenec, diplomant Fakultete za elektrotehniko, Martin Mikeln.

Projekt je podjetje predstavilo tudi na platformi za množično zbiranje sredstev Kickstarter, kjer so ciljno vsoto 80.000 dolarjev dosegli zgolj v 12 dneh. Po poročanju spletnega portala Planet Siol pa so v prvih dveh dneh zbrali 30.000 dolarjev. V projekt zaenkrat večinoma vlagajo Američani, ima pa tudi nekaj slovenskih vlagateljev.

Martina Drobne

Leave a Reply