Slovenci na dobri poti do države brez odpadkov

Zero Waste je globalno gibanje, katerega cilj je zmanjšanje količine odpadkov s pomočjo ponovne uporabe in zmanjšanja količine odpadnih produktov nasploh. Število občin v Sloveniji, ki sledijo Zero Waste gibanju, se veča.

Ljubljana je ena izmed slovenskih občin, ki sledi Zero Waste konceptu, lahko pa bi postala tudi prva evropska Zero Waste prestolnica. Foto: skyscrapercity.com
Ljubljana je ena izmed slovenskih občin, ki sledi Zero Waste konceptu, lahko pa bi postala tudi prva evropska Zero Waste prestolnica. Foto: skyscrapercity.com

Občine, ki pogumno stopajo na pot do Zero Waste ali ničelne količine odpadkov, so štiri. Vrhnika, Log Dragomer in Borovnica se lahko pohvalijo z največjimi deleži ločeno zbranih komunalnih odpadkov. Da bi se ta odstotek še povečal, bodo v prihodnjih letih spodbujale ponovno uporabo čim večih predmetov, ki bi jih sicer zavrgli, ter samooskrbnost na lokalni ravni. S septembrom so v Vrtcu Vrhnika začeli uporabljati pralne plenice za večkratno uporabo, kar bo zmanjšalo količino odpadkov. Podobno načrtujejo tudi v ostalih dveh občinah.

Četrta občina je naša prestolnica, Mestna občina Ljubljana. S svojo zavezo, da si bo prizadevala k čimmanjšim količinam odpadkov in ponovni uporabi le-te, bo v prihodnje postala prva evropska Zero Waste prestolnica.

9. septembra društvo Ekologi brez meja, ki je uradna slovenska Zero Waste organizacija, organizira posvet “Prve slovenske občine na poti do Zero Waste”. Posvet bo trajal od 9.30 do 12.30, odvijal pa se bo v dvorani Državnega sveta.

Martina Drobne

Leave a Reply