Slovenec v ožjem izboru za pot v vesolje

Borja Jelič bi lahko postal prvi Slovenec, ki bi odpotoval v vesolje. Iz AXE Apollo vesoljske akademije namreč sporočajo, da se je Borja v Szigetu prebil v finalni izbor in bo decembra odpotoval v Orlando na Floridi, kjer se bo udeležil napornega treninga.

V obsežni kampanji AXE Apollo Space Academy, ki se je pred dnevi zaključila z Vesoljskim kampom na Sziget festivalu v Budimpešti, je sodelovalo več tisoče kandidatov z željo odpotovati v vesolje.

Borji Jeliču (levo) kot odličnemu kolesarju naporni fizični testi v Orlandu naj ne bi smeli delati težav. (foto: bicikel.com)
Borji Jeliču (levo) kot odličnemu kolesarju naporni fizični testi v Orlandu naj ne bi smeli delati težav. (foto: bicikel.com)

Med 112 kandidati iz vsega sveta, med katerimi je tudi Bora, jih bo na koncu z vesoljskim plovilom Lynx v breztežnostno območje (103 km nad Zemljo) odpotovalo 23. Lynx je dvosedežno letalo, namenjeno podorbitalnim letom in ker potnike popelje nad 100 kilometrov visoko, jih zato tudi uradno označijo za astronavte. Kot zanimivost naj omenimo tudi, da bo za varnost vesoljske ekspedicije poskrbel član prve odprave na Luno, Buzz Aldrin.

Borja bo na ameriških tleh najprej moral skozi naporne fizične preizkuse, ki naj mu ne bi predstavljali večjih težav, saj je poznan kot odličen kolesar z izjemno telesno pripravljenostjo, po vrhu pa je tudi velik navdušenec nad vesoljem.

Uroš Kotnik

Leave a Reply