Slovenija država z zelo visoko ravnijo miru

Letošnja lestvica globalnega indeksa miru Inštituta za gospodarstvo in mir Slovenijo uvršča na 13. mesto od skupno 162 uvrščenih držav glede na raven miru. V primerjavi z lanskoletno raziskavo, smo padli za pet mest, Evropa pa je še vedno regija v kateri vlada največ miru.

Po navedbah inštituta je raven miru v zadnjih petih letih upadla za pet odstotkov, Evropa pa je še vedno regija v kateri vlada največ miru – tu se nahaja kar trinajst od dvajsetih držav z največ miru. Najvišje uvrščene države so Islandija, Danska in Nova Zelandija, preostale države, ki tvorijo prvo deseterico, “so relativno majhne in stabilne demokracije,” navajajo v poročilu.

peace
Slovenija je država z zelo visoko ravnijo miru. (Foto: flickr.com)

Največji napredek v primerjavi z lanskoletno lestvico je dosegla Libija, ki je z novoizvoljeno vlado in stabilnim okrevanjem naredila največji preskok v točkovanju. Slabši premik po lestivici je dosegel Afganistan, ki je letos ponovno zasedel dno. Poleg Afganistana, sta državi, kjer vlada najmanj miru, še Somalija in Sirija. Slednja je tudi država, ki je doživela največji točkovni padec v primerjavi z lanskim letom. Pravzaprav največji padec točk v zgodovini indeksa, ki ga izvajajo od leta 2007.

Slovenija je bila uvrščena med države z »zelo visoko« ravnijo miru. Od mejnih sosedov, so višjo raven s četrtim mestom dosegli le v Avstriji. Madžarska, Hrvaška in Italija pa so nižje na lestvici, s 23., 28. in 34. mestom. Najslabšo oceno smo sicer prejeli pri sredstvih za mirovne misije Združenih narodov, pa tudi nekoliko slabšo oceno zaznane kriminalitete v družbi, varnostnih sil in policije, notranjih konfliktov, nasilnih demonstracij, odnosov s sosednjimi državami in konfliktov, v katerih se država bojuje.

Inštitut je izračunal gospodarski učinek zajezitve nasilja, ki znaša skoraj 1000 milijard dolarjev oziroma 11 odstotkov globalnega BDP-ja. »Če bi svet zmanjšal stroške nasilja za 50 odstotkov, bi to pomenilo dovolj denarja za poplačilo dolga držav v razvoju in za sredstva Evropskega mehanizma stabilnosti, ostalo pa bi še nekaj denarja za financiranje za dosego ciljev tisočletja,” pravijo ter opozarjajo, da je v zadnjem letu mamilarska vojna v Mehiki terjala dvakrat toliko življenj kot konflikta v Iraku in Afganistanu.

Matjaž Kljajić

Leave a Reply