Slovenija prva na svetu po številu presaditev srca

V letu 2013 je Slovenija dosegla prvo mesto po številu transplantacij srca na milijon prebivalcev in 80 odstotno petletno preživetje pacientov, kar je primerljivo s statistiko preostalega sveta. 

Slovenija je v petindvajsetih letih, ki so minila od prve presaditve srca in 218 presaditvah srca, dosegla ne le evropski, ampak tudi svetovni vrh.

54cfd02ad5c02_-_heartsurgery-01-0611-xln

Leto 2008 je bilo prelomno, saj je bil v okviru Kliničnega oddelka za kardiologijo ustanovljen Program za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije srca pod vodstvom prof. dr. Bojana Vrtovca. V tem času pa se je tudi na Kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja pod vodstvom dr. Ivana Kneževiča oblikovala skupina kirurgov, ki so se ožje usmerili v transplantacijsko kirurgijo.

Ivan Kneževič, dr. med., spec. kardiovaskularni kirurg je dejal: »Vsi uspehi transplantacijske dejavnosti niso samo rezultat dela posameznikov, temveč so rezultat usklajenega in požrtvovalnega dela vseh, ki sodelujejo v zdravljenju te skupine bolnikov. Imamo kardiološkokirurško klinično ekipo, ki skupno obravnava iste bolnike. Tako imajo bolniki na voljo celoten spekter zdravljenja, od matičnih celic, resinhronizacijske terapije do presaditve srca in mehanske podpore srcu.«

V Sloveniji je prav tako v zadnjem desetletju prišlo do velikega napredka na področju organizacije darovanja organov (in s tem porasta števila darovalcev organov).

Po podatkih mednarodnega registra (International registry in organ donation and transplantation) smo v zadnjih petih letih povprečno napravili 17 presaditev srca letno. Samo v letu 2012 smo opravili 28 presaditev srca, v letu 2013 30, v letu 2014 pa 33 in tako dosegli največ presaditev na milijon prebivalcev na svetu.

NS

Leave a Reply