Slovenija v samem evropskem vrhu pri zdravljenju srčno-žilnih obolenj

Primerjalna študija družbe Health Consumer Powerhouse (HCP) je razkrila učinkovitost srčno-žilne zdravstvene oskrbe v 30 evropskih državah, pri čemer je Slovenija zasedla visoko peto mesto po evropskem srčnem indeksu.

Objavljeni rezultati so pokazali, da je slovenska medicina na področju oskrbe srca in ožilja odlična; ne samo primerljiva, temveč tudi konkurenčna najboljšim. Tokrat je namreč zaostala le za Francijo, Norveško, Švedsko in Luksemburgom.

Od tisoč možnih točk jih je za primerjavo prva Francija zbrala 864, zadnji Ciper 442, Hrvaška 492, Slovenija pa 814 (za točko smo prehiteli še Nizozemsko, za šest Belgijo, za 47 Švico in Dansko ter za 55 Avstrijo).

HCP z analizami po stari celini že 12 let vrednoti in primerja štiri ključne segmente (preprečevanje bolezni, postopki diagnostike in zdravljenja, dostop do zdravstvene oskrbe in nege, rezultati zdravljenja), ki jih izmerijo z 31 kazalniki.

Tako so od leta 2004 potrošnikom tudi v zdravstvu omogočili dodaten uvid v kakovost, učinkovitost in varnost storitev – z doslej 50 objavljenimi indeksi.

2

Uroš Kotnik
Foto: Thinkstock

Leave a Reply