Slovenija z rekordnim izvozom

Dobre novice iz gospodarstva: Slovenija je imela lansko leto rekorden izvoz blaga!

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) je naša država izvozila za nekaj več kot 23 milijard evrov blaga, kar je 6,9 odstotkov več kot leto poprej. Izvoz se je povečal predvsem na račun trgovinskih partneric iz Evropske unije. Med glavnimi državami, v katere smo izvažali, so sosednje Hrvaška, Avstrija in Italija, pa tudi Nemčija in v drugi polovici leta Francija.

Izvoz-2014

Izvoz-2014-Drzave

V države nečlanice EU smo izvažali manj, a je padec izvoza v primerjavi z letom poprej manjši. Zadovoljni smo lahko tudi z izvozom na vzhod Evrope, kjer so trgi zaradi napetih političnih razmer zelo nestanovitni. Po besedah Gospodarske zbornice Slovenije je izvoz v Rusijo upadel precej manj kot pri trgovinskih konkurentkah, farmacevti pa so se uspešno upirali nestabilnim trgom držav nekdanje Sovjetske zveze.

Slovenski izvoz se je povečal zlasti na področju osebnih avtomobilov in proizvodov iz skupine zdravil.

Povečal se je tudi uvoz, državni statistki so ga zabeležili za nekaj več kot 22,6 milijard evrov, kar je za 2,4 odstotne točke več kot v letu 2013. “Za slovensko blagovno menjavo v letu 2014 je bila značilna hitrejša rast izvoza v primerjavi z rastjo uvoza,” poročajo na SURS. Največ smo uvažali iz Italije, Nizozemske, Romunije, Avstrije, Koreje in Kitajske. Uvoz se je okrepil zlasti zaradi osebnih avtomobilov, motornih vozil in opreme za telekomunikacijo, še vedno največji delež pa predstavljajo proizvodi iz skupine olja, nafte in bituminoznih mineralov.

Pogled za naprej? V letu 2015 gotovo takih rekordov ni za pričakovati, kljub vsemu pa veseli novica, da ugodni trendi izvoza ostajajo tudi v prihodnjih mesecih. Gospodarska zbornica Slovenije tako pričakuje od tri- do petodstotno rast.


Sorodno: Hidria sklenila velik posel s PSA Peugeot Citroën

Leave a Reply