Slovenj Gradec: S projektom “Kje je prostor?” oživeli mestno jedro

Mladi občani koroškega kraja so se organizirali in v akcijo vključili sedem praznih prostorov v centru mesta, ki jih lahko uporabniki en mesec brezplačno uporabljajo za izvajanje svoje dejavnosti.

Pri projektu sodeluje sedem lastnikov praznih prostorov (šest posameznikov in občina Slovenj Gradec), ki bodo 18. oktobra poskušali oživeti staro mestno jedro z z umetniškim ustvarjanjem, rokodelskimi dejavnostmi, predstavitvijo in prodajo unikatnih izdelkov, že včeraj pa so svoja vrata odprla pop-up gostilnica Lonec.

“V mestu smo se postavili v vlogo agencije za komunikacijo med lastniki praznih prostorov in uporabniki, ki potrebujejo prostor. Odprti prostori omogočajo sveže kulturne, umetniške in ustvarjalne dejavnosti za vse željne ponovnega utripa mestnega jedra,” pove vodja projekta Anja Šuler.

Gre za prvi tovrstni projekt na Koroškem, ki je povezal lastnike več kot 3000 kvadratnih metrov praznih prostorov v centru Slovenj Gradca in začasne najemnike. Z njim želijo mladi predvsem opozoriti na pomanjkanje potenciala lokalne skupnosti in ponuditi možne rešitve. Spoštovanja vredna poteza temelji na ideji, da se nerabljeni prostori uporabijo za potrebe lokalnih skupin z namenom obogatitve uporabne, ekonomske, družbene in kulturne vrednosti tako prostora kot njegove okolice, namesto da bi stavbo prepustili propadanju.

“Projekt ponuja pot za izboljšanje najmanj treh medsebojno povezanih problemov mesta. Obljublja ponovno oživitev vedno bolj izpraznjenega centra – na ravni prostorov in na ravni ljudi, obenem pa omogoča kreativno izražanje posameznikom, ki za to nimajo lastnih prostorov,” je svoje dodal še slovenjgraški župan Andrej Čas.

popupUroš Kotnik
Foto: Jasmina Detela/vecer.com

Leave a Reply