Slovenska aplikacija za gluhe in naglušne uporabnike

Slovenska inovatorja Gregor Fajfar in Špela Razpotnik sta avtorja prve in edinstvene aplikacije v slovenskem jeziku, ki je namenjena uporabi gluhim in naglušnim uporabnikom.

Gre za aplikacijo, »ki olajša komunikacijo gluhih tako, da nastopa v vlogi posrednika – prevajalca, lektorja in pomočnika pri besedno-zvočni komunikaciji,« pravijo ustvarjalci projekta, ki napoveduje in obenem že predstavlja napredek v kvaliteti komunikacije gluhih in naglušnih uporabnikov mobilnih aparatov oziroma računalnikov.

Aplikacija Gluhofon deluje tako, da izgovorjene besede (slišečega) sogovornika pretvori v slikovno podobo in tako uporabniku omogoča jasno razumevanje povedanih besed. Na drugi strani pa aplikacija izgovorjeno besedo uporabnika obdela in pripravi pravilen zapis besede – ob morebitni napačni uporabi.

gluhofon 1
Besede so opremljene s kratkim slovarjem ter sliko in kretnjo v slovenskem znakovnem jeziku. (Foto: google.play.com)

V naboru 500 besed, ki jih aplikacija trenutno uporablja, so zbrane besede na podlagi sodelovanja z gluhimi in naglušnimi prostovoljci in strokovnjaki. Besede so opremljene s kratkim slovarjem ter sliko in kretnjo v slovenskem znakovnem jeziku.

Osnovna naloga Gluhofona je sicer pomoč gluhim in naglušnim, vendar je koristen tudi za posameznike, ki bi se radi naučili znakovnega jezika, za tujce, ki se učijo slovenščine, za otroke z govornimi težavami – za vsakogar, ki čuti, da bi mu lahko aplikacija kakorkoli koristila.

Gluhofon sta inovatorja razvila s pomočjo sredstev in podpore kohezijskega sklada Evropske unije, Ministrstva za šolstvo, izobraževanje in šport ter Društva  učiteljev gluhih Slovenije.

Leave a Reply