Slovenska dijaka četrta na olimpijskih igrah znanstvenih talentov

Miha Gulič, dijak II. gimnazije Maribor, in Klemen Ducman, ki obiskuje Srednjo gradbeno šolo in gimnazijo Maribor, sta na Intelovem tekmovanju na področju znanstvenih projektov za srednješolce zasedla odlično četrto mesto v kategoriji fizike in astronomije.

Le-to in nagradni znesek v višini 500 dolarjev sta si mariborska dijaka na Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (Intel ISEF) prislužila s projektom visokofrekvenčnega resonančnega transformatorja pod mentorstvom doktorja Marka Jagodiča, učitelja fizike na II. gimnaziji Maribor.

2

Natančneje, lotila sta se delovanja Teslinega resonnčnega transformatorja, ki združuje različne fizikalne pojave s področja elektromagnetizma. Pri tem sta natančno izračunala pogoje, ki jim mora ustrezati sekundarna tuljava, upoštevala pa sta tudi pogosto zanemarjeno resonančno naravo transformatorja. Na ta način sta dijaka odkrila zakonitosti, ki so presenetljivo preproste, in jih potrdila tudi eksperimentalno.

V izjemni konkurenci več kot 1700 srednješolcev iz več kot 75 držav sta tako dokazala, da tudi iz tako majhne dežele, kot je Slovenija, prihajajo veliki znanstveniki. Žirija, sestavljena iz več kot 1200 vrhunskih strokovnjakov in znanstvenikov, vključno z več Nobelovimi nagrajenci, jima je tako v kategoriji Fizika in astronomija na tekmovanju Intel ISEF 2015 podelila vrhunsko četrto mesto. Glavno nagrado Gordona E. Moora v višini 75.000 USD je prejel 17-letni Raymond Wang iz Kanade.

33

Intel ISEF je sicer največje svetovno tekmovanje na področju znanstvenih projektov za srednješolce. Kot že omenjeno, se je letos v Pittsburghu (ZDA) zbralo več kot 1700 mladih znanstvenikov, bodočih podjetnikov in ustvarjalcev, ki so bili izbrani na 422 povezanih sejmih v več kot 75 državah, regijah in območjih.

Za konec velja omeniti, da se je Slovenija na tekmovanje kvalificirala prvič, tako da sta Miha in Klemen, ki sta bila izbrana na Državnem srečanju mladih raziskovalcev pod organizacijsko taktirko Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), pravzprav na nek način opravil pionirsko delo za vse prihodnje generacije mladih slovenskih znanstvenikov.

https://www.youtube.com/watch?v=SKJ3a1iFMOs

Uroš Kotnik
Foto: STA

Leave a Reply