Slovenska ilustratorka na največjemu sejmu otroških knjig

Ilustratorka Maja Kastelic iz Trebnjega bo ob boku peščici izbranih ilustratorjev z vsega sveta razstavljala na letošnjem sejmu otroških knjig v Bologni, največji tovrstni prireditvi na svetu. Sejem se bo pričel drugega aprila, vsi udeleženi ilustratorji pa se bodo uvrstili v katalog, ki ga prejmejo vse pomembnejše založbe.

Kasteličeva je tako šele četrta slovenska ilustratorka, ki je bila na sejmih v Bologni od leta 1967 uvrščena v najožji izbor. Lani je žirija med 3190 prijavljenimi ilustratorji z vsega sveta med izbranih 75 uvrstila tudi ilustracije Petra Škerla, ki prav tako živi in dela v Trebnjem, pred njim pa sta bili v bolonjski katalog pred leti izbrani Alenka Sotler in Lila Prap.

20131213_40246_000

O ilustracijah Maje Kastelic je ob odprtju (Ne)varne razstave leta 2013 kustosinja Dolenjskega muzeja Jasna Kocuvan v svoji recenziji zapisala, da so “ilustracije Maje Kastelic prepoznavne po svoji lahkotnosti, spontanosti, hudomušni otroški igrivosti, ki jo zna izraziti kljub oziroma ravno zaradi skrbnega načrtovanja in množici pripra­vljalnih risb, v katerih je še posebej opazna pozornost do drob­nih detajlov, ki jih mora kot prevajalka besede v sliko izluščiti iz notranjosti pripovedi.” In dodala, da so “njene ilustracije tako skrbno umer­jene po besedilu, s katerim se prepletajo, vsekakor pa je njen hoteni končni cilj, da likovna interpretacija primerno nadgradi literarno pripoved, kar ji nedvomno uspeva.”

670x420_decek w

Kasteličeva je iz diplomirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, znanstveni magisterij pa je opravila iz filozofije in teorije vizualne kulture na Fakulteti za humanistične študije v Kopru. Leta 2012 je dobila priznanja Hinka Smrekarja, lani pa plaketo Hinka Smrekarja za ilustracije iz knjige Deček in hiša.

NS

Foto: dolenjskilist.si in delo.si

Leave a Reply