Slovenska zmaga z električnim avtomobilom v Monaku

Skupina slovenskih avtomobilskih strokovnjakov z Andrejem Pečjakom na čelu, je z električnim avtomobilom v točnostnem reliju monaške kneževine pometla z vso konkurenco. Z električno dacio sandero osvojil so bili celo pred sinonimom za električni dirkalni avto – tesla roadster.

Tekmovanja z električnimi oziroma novimi, alternativnimi avtomobili že nekaj časa niso več nobena redkost, imajo pa številni dogodki različno veljavo.

Eden najprestižnejših med njimi je gotovo že 14. Rally Monte Carlo, ki se je odvil v neposredni bližini monaške kneževine. Za Slovence je ta izvedba bila še posebej uspešna, saj je z električno dacio sandero zmagal Andrej Pečjak.

Slovenec Andrej Pečjak si je skupaj s sovoznikom z lastno dacio sandero na električni pogon podredil vso konkurencu na tekmovanju v Monte Carlu. (foto: ad-pecjak.si)
Slovenec Andrej Pečjak si je skupaj s sovoznikom Fredericom Mlynazickom z lastno dacio sandero na električni pogon podredil vso konkurenco na tekmovanju v Monte Carlu. (foto: ad-pecjak.si)

Pečjakov dosežek, ki je slovenski javnosti bolj znan kot inovator in predelovalec električnih vozil, je vsekakor izjemen, saj je slavil prvo mesto tako v kategoriji t.i. skupne porabe, kjer je sodelovalo kar 94 vozil kot tudi med električnimi vozili. Med vožnjo ga je usmerjal njegov francoski sovoznik Frederic Mlynarzick.

Dejstvo, ki še posebej bode v oči, je zmaga v kategoriji električnih vozil, kjer je pečjakova ekipa s svojo električno gnano dacio sandero za seboj pustila celo sloviti ameriški električni avtomobil tesla.

Potrebno je omeniti tudi, da je v Monte Carlu sodelovala tudi ekipa Metron II s superpikijem, ki sta ga vozila Dejan Grabnar in Gašper Jereb in vse do zadnje nočne vožnje držala odlično peto mesto, nato pa v močnem nalivu udarila v skalo na cesti in preizkušnjo končala med dvajsetimi ekipami na 9. mestu.

Uroš Kotnik

Leave a Reply