Slovenski dijak do genialne zamisli kar pod prho

17-letni gimnazijec Jure Miklavčič je realiziral potencialno idejo in s svojim izumom poskrbel, da lahko povprečna družina mesečno porabo vode zmanjša za neverjetnih 1200 litrov.

“Čemu moramo vso to čisto pitno vodo zavreči zgolj zato, ker je premrzla za tuširanje?” se je nekega dne pri odprtem tušu, ko ga je ponovno zmotilo dolgotrajno čakanje, da iz pipe priteče primerno topla voda, vprašal Jure Miklavčič.

V tem času je v nič šlo kar precej pitne vode, je mislil dalje. In tako se je porodila ideja, da bi hladno vodo, ki izteče, preden priteče dovolj topla za prhanje, shranil v posebnem zbiralniku.  “Z očijem sem se posvetoval o svoji ideji, da bi napravil neki ventil, ki bi hladno vodo preusmerjal v zbiralnik, toplo pa spustil v prho,” razloži Miklavčič.

Na pomoč mu je priskočil pospeševalnik mladinskega podjetništva Ustvarjalnik, kjer se je naučil osnov, a večinoma dela opravil v domači delavnici. Tako je razvil prvi prototip pasivnega preklopnega ventila, ki zmanjšuje dnevno porabo vode v gospodinjstvih za približno 23 odstotkov. To po njegovih besedah pomeni, da bi povprečna slovenska družina mesečno porabo vode zmanjšala za neverjetnih 1200 litrov.

“Deluje tako, da če si izberemo 35 stopinj Celzija, bo voda vse dokler ne bo segreta do te temperature, odtekala v zbiralnik. Ko bo temperatura dosežena, bo ventil preklopil in zaprl odtok do zbiralnika ter odprl pot v tuš,” še pove mladi inovator. Glavna prednost novosti je med drugim torej tudi, da za njeno delovanje ni potrebe po električnem napajanju.

Miklavčič prav tako upa, da mu bo na poslovni poti pomagala prva nagrada natečaja TESSI, programa čezmejnega sodelovanja med Italijo in Slovenijo, katerega namen je med srednješolci širiti ideje o trajnostnem razvoju.

miklavcic

Uroš Kotnik
Foto: siol.net

Leave a Reply