Slovenski dijaki zlati na mednarodnem tekmovanju iz sintezne biologije

Ekipa osmih slovenskih dijakov s svojimi mentorji s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) in Kemijskega inštituta pripravila projekt, je našo državo na največjem svetovnem tekmovanju iz sintezne biologije iGEM spromovirala na najboljši možni način – z zlato medaljo.

Slednjo jim je med 24. in 28. septembrom čez veliko lužo prinesla edinstvena zamisel o proizvodnji biogoriva iz organskih odpadkov.

iGEM je najbolj ugledno svetovno mednarodno tekmovanje iz sintezne biologije, ki ga že tradicionalno organizira MIT, eden najpomembnejših raziskovalnih inštitutov na svetu. Na njem s svojimi raziskovalnimi projekti sodelujejo študentske in dijaške ekipe z vsega sveta, ki se v septembru že tradicionalno srečajo v Bostonu na velikem zborovanju, kjer podelijo nagrade najboljšim izmed njih.

Letošnje izvedbe srečanja se je udeležilo pa se ga je 280 ekip z vsega sveta. Slovenska zasedba se je udeležila tekmovanja v kategoriji srednješolcev, v kateri je bilo 35 ekip, med njimi pa je naša ekipa osvojila zlato, so zapisali na spletnih straneh Kemijskega inštituta. Cilj naše ekipe je bil ustvariti bakterijo, ki proizvaja biobutanol, ki je po svoji kemijski zgradbi tako podoben bencinu, da bi ga lahko uporabljali v motorjih z notranjim zgorevanjem, kot jih poznamo dandanes, torej brez kakršnih koli modifikacij.

Pri projektu so poleg dijakov novomeške gimnazije sodelovali še njihovi vrstniki iz šestih drugih slovenskih gimnazij, ki so sodnike so prepričali z obsežnostjo projekta in kakovostjo raziskovalnega dela, s katerim so na več področjih presegli nivo srednješolcev.

igem

Uroš Kotnik
Foto: cmu.edu

Leave a Reply