Slovenski dijaki zlati na tekmovanju na ameriškem MIT

Slovenski dijaki so na uglednem tekmovanju, ki ga organizira ameriški MIT, za svoj projekt osvojili zlato. Ugotavljali so, kako bi bilo mogoče ostanke hrane pretvoriti v biogorivo.

Foto: Kemijski inštitut
Foto: Kemijski inštitut

Po nekaterih podatkih vsak Slovenec zavrže do 82 kilogramov hrane na leto, kar pomeni, da v celotni državi v koš roma približno 164.000 ton živil. Ekipa osmih slovenskih dijakov je z mentorji iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo odšla v Boston, kjer so se pomerili na tekmovanju IGEM, največjem svetovnem tekmovanju iz sintezne biologije.

Domen Kulovec, Aleš Zupančič, Jernej Šavli, Anže Vozelj, Mariša Cvitanič, Nina Jerala, Zala Sekne in Ana Milovanović so na tekmovanju želeli dokazati, da je mogoče iz odpadne hrane izdelati biogorivo, ki bi ga lahko uporabljali v današnjih avtomobilskih motorjih, na katerih modifikacije ne bi bile potrebne, poroča Delo.si. V ta namen so ustvarili bakterijo, ki spodbuja proizvodnjo biobutanola, saj je ta po svoji sestavi skoraj enak bencinu. Pri tem so sodelovali s Kemijskim inštitutom, natančneje z njihovim Laboratorijem za okoljske vede in inženirstvo, kjer iz organskih odpadkov proizvajajo biovodik, pri tem pa kot stranski produkt nastana butanojska kislina, iz katere je mogoče s pravilnimi postopki pridobiti biobutanol. Da bi bili pogoji za nastanek biobutanola kar najboljši, so dijaki ustvarili tudi sistem bioreaktorjev.

Ekipa je za svoj projekt na tekmovanju osvojila zlato. Odločitev so sodniki pojasnili s tem, da sta bila kvaliteta in obseg njihovega dela na precej višji ravni kot je pri srednješolcih običajno.

Martina Drobne

Leave a Reply