Slovenski filharmoniki s klasično glasbo na Kitajsko

Orkester Slovenske filharmonije bo prihodnji teden gostoval v kitajski metropoli Nanjing, osemmilijonskem mestu v delti reke Jangce, 300 kilometrov zahodno od Šanghaja.

Naša izbrana vrsta filharmonikov bo kot edina zastopala klasično glasbo na posebni prireditvi, na kateri se bodo med drugim posvetili tudi pianistu Richardu Claydermanu in francoskemu revijskemu orkestru Paula Mauriata.

Filharmonike bo vodil britanski dirigent James Judd, na predlog organizatorjev pa so program zasnovali tako, da bo med drugim predstavil tudi častne člane, ki jih je v svoji 315 let dolgi zgodovini sprejela Accademia Philharmonicorum, predhodnica sedanje Slovenske filharmonije. “Na koncertu bo zazvenela glasba Haydna, Beethovna in Brahmsa,” so še sporočili.

Če se morda sprašujete zakaj ravno Kitajska … Orkester z deželo vzhajajočega sonca veže sodelovanje s Tan Dunom, enim najbolj cenjenih sodobnih skladateljev, ki je s slovenskimi glasbeniki v zadnjih dveh sezonah nastopil tako v redni abonmajski ponudbi kot na lanskem odprtju poletnega ljubljanskega festivala.

Zaradi gostovanja na Kitajskem bo domačo abonmajsko sezono uvedla Zagrebška filharmonija. Nastopila bo na prvem koncertu za modri abonma 15. in 16. septembra, načrtovani spored del Mozarta in Dvořaka pa bosta izvedla napovedana dirigent David Danzmayr in solist, dolgoletni prvi violist Slovenske filharmonije Aleksander Milošev.

2

Uroš Kotnik
Foto: filharmonija.si

Leave a Reply