Slovenski gasilci znova v svetovnem vrhu

V mestu greha, ameriškem Los Angelesu, je na najtežjem gasilskem tekmovanju na svetu slovenska ekipa gasilcev v sestavi Domen Pavlič, Matic Zupan in Mateja Pretnar krojila mesta med najboljšimi na planetu Zemlja.

“Triperesna deteljica” mladih gasilcev je čez veliko lužo iz tekme v tekme kazala boljšo formo in na koncu zasedla častivredno mesto tik za najboljšimi Američani.

Sloveski gasilci so ponovno dokazali, da v svoji stroki spadajo med svetovno smetano. (foto: goodfellow.af.mil)
Slovenski gasilci so ponovno dokazali, da v svoji stroki spadajo med svetovno smetano. (foto: goodfellow.af.mil)

Tekmujem tri leta, kar je zame fenomenalno, saj prej nikoli nisem bil športnik,” je povedal član zmagovalne posadke Matic Zupan, ki je uspel premagati magično časovno mejo in postal član najelitnejšega gasilskega kluba – potreboval je manj kot minuto in štirideset sekund za najtežjo gasilsko preizkušnjo na svetu.

Tekmovanje je sicer bilo sestavljeno iz testa za poklicne gasilce, s katerim ugotavljajo ali so sposobni opravljati ta poklic. Sodelujoči junaki so tako v več kot 10-kilogramski gasilski opremi morali teči v tretje nadstropje, rešiti 70-kilogramskega ponesrečenca, vleči več sto kilogramov težko cev in pri tem dihati le skozi dihalko. Zanimivo je tudi, da v tem “športu” vlada popolna enakopravnost med spoloma, saj je proga za ženske identična moški.

Da je rezultat naših treh junakov še toliko bolj odličen, priča dejstvo, da je preizkus rezerviran izključno za poklicne gasilce, Domen, Matic in Mateja pa življenja rešujejo prostovoljno.

Uroš Kotnik

Leave a Reply