Slovenski glasbenik, ki polni tuje koncertne dvorane

Pregled njegovih koncertnih aktivnosti nam pove, da je letos bil oziroma še bo dejaven v svetovnih prestolnicah, kot so Bruselj, Amsterdam, London in Pariz, nastopal bo v Združenih državah Amerike, tam pa bo avgusta tudi del velikega čikaškega festivala Lollapalooza, ki ga vsako leto obišče več sto tisoč ljudi. Presenečeni bi bili, če vam povemo, da govorimo o Slovencu – Denisu Jašareviću.

Denis Jašarević, čigar bolj znano je umetniško ime Gramatik, je portoroški producent, ki ga je novinar Borja Močnik v Mladini slikovito opisal kot »trenutno najuspešnejši slovenski izvozni artikel na polju elektronskih godb v ZDA«. Njegovi posnetki na Youtubu presegajo milijon ogledov, na Facebooku ima več kot 330.000 oboževalcev, trenutno polni svetovne koncertne dvorane in je del največjih festivalov (ob že omenjeni Lollapaloozi velja denimo omeniti njegov lanski nastop na festivalu Coachella), njegov komad Break Loose pa je bil celo uporabljen v hollywoodskem visokoproračunskem filmu Divjaki, pod katerega se je podpisal režiser Oliver Stone, igralska mesta pa so zasedla takšna imena, kot so John Travolta, Benicio del Toro, Selma Hayek in Uma Thurman.

gramatik
Gramatika od letos naprej na odru spremlja tudi multiinštrumentalist Russ Liquid. (Foto – gramatik.net)

Gramatikova »doba razuma«

A kljub temu Gramatik zase pravi, da je bolj kot glasbenik šaljivec in naj zato tudi njegove glasbe ne jemljemo preresno. Morda prav zaradi tega niti ni tako čudno, da svoj navdih išče v politični satiri Jona Stewarta ali stand up nastopih Robina Williamsa, tako je bila tudi njegovemu letos izdanemu albumu The Age of Reason inspiracija še en ameriški komik – George Carlin.

Zgodba o uspehu

A gremo po vrsti in preden končamo pri že omenjenem, najnovejšem projektu in New Yorku, kjer Gramatik živi danes, začnimo v Portorožu, kjer se je rodil. Korenine njegovih začetkov segajo v rap in hiphop, osem let nazaj je bil član primorske raparske zasedbe 5. element, s katero so izdali album Problem je u meni. V skupini je bil med drugim zadolžen za ustvarjanje glasbenih podlag, to je ustvarjanje beatov. Teh se je nabralo za cel album in po spletu okoliščin je leta 2008 svojo glasbo prenesel na Beatport, to je v tistem času najbolj obiskano spletno trgovino s ponudbo elektronske glasbe. Skoraj osem mesecev so bili njegovi komadi na prvih mestih lestvice najbolj prodajane glasbe, decembra tega leta pa je izdal prvi album Street Bangerz Vol. 1. Kamenček se je zakotalil in kmalu je z njim v stik stopil njegov zdajšnji agent iz Amerike. Čeprav Gramatik tedaj ni imel še nobenega samostojnega nastopa in je bilo njegovo delovno okolje bolj kot ne omejeno na domačo garažo, je ameriškemu agentu to predstavljalo le dodaten izziv. Leto po izdanem prvem albumu je prvič nastopil v Ameriki, kjer danes živi in ustvarja.

Gramatikova glasba je žanrsko bogata

Hiphop in rap je, kot sam pravi, prerastel, žanrsko se je razširil vse od jazza, bluesa, soula in funka, to pa zapakiral v kombinacijo drum’n’bassa, elektra, dubstepa, glitcha, nudisca, hiphopa,… »Prilagoditev zgolj enemu žanru bi bila zame kreativen samomor,« je pretekli mesec zapisal na svojem Twitter profilu. Skupni imenovalec njegovemu žanru bi lahko iskali v ameriški plesni sceni – EDM (electronic dance music), kot jo kličejo. Ta glasba je primarno producirana za plesna okolja, kot so nočni klubi, a kljub temu Gramatik opozarja, da se sam nima za didžeja. »Nisem didžej in nikoli nisem bil. Nastopam izključno z avtorsko glasbo, temu v Ameriki pravijo »Touring artist«,« je novinarki Klavdiji Kopini povedal v nedavnem pogovoru za spletni portal MMC. Na nastopih ga spremlja multiinštrumentalist Russ Liquid, ki se mu je priključil prav v letošnjem letu.

Dostop do njegove glasbe je brezplačen

Dejstvo, komu je Gramatikova glasba v prvi vrsti namenjena, za nadaljevanje ni nepomembno. Jasno je namreč, da mladini večino glasbe te dni servira kar internet oziroma si jo mladina brezplačno servira kar sama, čemur se je bil pripravljen prilagoditi tudi Gramatik. Obrat je bil zagotovo sunkovit – konec koncev, preboj mu je uspel prav s prodajo glasbe -, a dolgoročno ključen in predvsem uspešen. Svojo glasbo namreč ponuja brezplačno. Tudi če je ne bi, kot je sam prepričan, bi do nje njegovi oboževalci dostopali po resda ilegalni, a še vedno brezplačni poti. To je pač del kulture. Namesto tega se je odločil, da njegovim oboževalcem ni potrebno biti kiberkriminalci (besedo sam pogosto uporablja), ob tem pa se je znebil vmesnega člena, založbe. V zgoraj omenjenem intervjuju pravi, da smo ljudje po naravi radovedni, to radovednost pa naj bi založbe z napihnjenimi cenami albumov omejevale, pri čemer večina tega dobička ne gre v žep glasbenikov, pač pa lastnikov založb. »Freeing music by making music free« (Osvoboditev glasbe s tem, da glasba postane brezplačna/svobodna) je moto, ki spremlja Gramatika, zapišejo ob njegovem imenu na uradni spletni strani Lollapalooze in dodajo, da se Gramatik nikoli ni bal z občinstvom spregovoriti odprto in iskreno.

Gramatik polni koncertne dvorane in je del največjih svetovnih festivalov.
Gramatik polni koncertne dvorane in je del največjih svetovnih festivalov. (foto – gramatik.net)

Občinstvo mu ljubezen vrača z odprtimi rokami, kar je v teh sivih časih lepo videti. Da imamo torej Slovenci svojo svetlo točko, ki uspešno deluje tudi globalno!

J.R.

*****************************************************************************************************

Bi radi vedeli, katero je vaše DJOTIŠ* nebesno znamenje? Vpišite svoje podatke tukaj in prejeli boste brezplačen odgovor.
Djotiš je vedska astrologija in psihologija, ki s svojim orodjem, znanjem in vedenjem usmerja človeka k srečnemu življenju. Sezite do zvezd :)!

Leave a Reply