Slovenski inovatorji blesteli na Kitajskem

Na Kitajskem, natančneje v Kunshanu, je med 9. in 12. novembrom potekala mednarodna razstava izumov, kjer so naši inovatorji nagrade med drugim pobrali za pametno kozmetiko, večnamensko zibelko in krogelni mlin.

Slovenski izumitelji so predstavili štirinajst izumov, najbolje pa se je odrezala Veronika Klinar, ki je s “pametno kozmetiko” pobrala celo zlato medaljo. Inovacija vključuje izdelke za nego kože, ki so zasnovani na tehnologiji efektivnih mikroorganizmov in ionizirane vode.

Izdelki so že dostopni tudi v naših lekarnah, in sicer pod imenom Anayas, inovatorka pa jih je že uspela uspešno izvažati na Poljsko in v Španijo, nahaja pa se tudi pred podpisom pogodbe z ruskimi, švicarskimi in italijanskimi distributerji. Tudi v deželi vzhajajočega sonca je Klinarjeva dobila mnogo ponudb, saj imajo Kitajci značilno težave s kožo, zlasti z aknami in njihovimi posledicami.

Drugi nagradi sta bila deležna Erika Drobnič, ki je predstavila večnamensko zibelko za otroke in Jožef Vlah za krogelni mlin – naprava za mešanje in drobljenje. Prva je že podpisala licenčno pogodbo s španskim podjetjem, ki z izdelkom namerava pokriti tržišča več evropskih držav, drugi pa je pred mesecem dni za svoj izum prejel enega najvišjih priznanj v Zagrebu.

Bronaste medalje so dobili še Aleksaner Grum za sistem vertikalnega odpiranja oken na električni pogon, Franc Krmelj za protizdrsno obutev in Asja, Gregor ter Valerija Pevc za zaščito nadzemnih elektrovodov.

Uroš Kotnik
Foto: bu.edu

Leave a Reply