Slovenski kemiki z olimpijade z dvojnim bronom!

Da pretekla olimpijska odlična naših izjemnih dijakov nikakor niso bila naključje, so še enkrat več potrdili kemiki, ki so Sloveniji iz vietnamskega Hanoja prinesli kar dve medalji z bronastim leskom.

Slovenski dijaki so te dni precej podobni vremenu, le da pri njih namesto dežnih kapljic padajo olimpijske kolajne.

Tokrat so se v letošnjem slogu odrezali slovenski kemiki. Najbolj med vsemi Bruno Marinič (II. gimnazija Maribor, 149. mesto) in Nejc Kejžar (I. gimnazija v Celju, 166. mesto), s čimer sta prejela bronasto kolajno. Pohvale je bil deležen še Jan Jelen (Gimnazija Bežigrad).

Sistem tekmovanja je ostal enak prejšnjim letom; prvi tekmovalni dan je bil tako tradicionalno namenjen laboratorijskim nalogam, drugi pa izpolnjevanju teoretičnih pol. Pri tem je potrebno poudariti , da zahtevano znanje s področja kemije od vseh olimpijadnajbolj presega srednješolski učni načrt, zaradi česar mora prireditelj predhodno zagotoviti pripravljalne naloge, ki služijo kot orientacija za trening kandidatov ter vodilo pri oblikovanju priprav in sestavi testa za končni izbor ekipe. Pri nas priprave denimo potekajo skozi celotno šolsko leto na ljubljanski kemijski fakulteti.

V Vietnamu je tekmovalo skoraj tristo tekmovalcev iz 75 držav. Prvo mesto je osvojil singapurski dijak, v samem vrhu pa najdemo še Japonce, Ukrajince, Tajvance in Kitajce. Med evropskimi državami so prevladovale tiste iz vzhodnega dela; Nemčija, Ukrajina, Slovaška, Poljska, Romunija in Rusija.

Prihodnje leto bo tekmovanje gostil Baku.

kemija

Uroš Kotnik

Foto: ocmommagazine.com

Leave a Reply