‘Slovenski Kickstarter’ v nastajanju

Konec meseca bo luč sveta ugledala prva slovenska platforma za množično zbiranje zagonskih sredstev Adrifund, ki bo namenjena predvsem lokalnim projektom. Slednji se že izbirajo, manjka pa ne niti svežih idej in (pre)potrebne kreativnosti.

Trenutno že poteka najbolj zahteven, tehnični del vzpostavljanja platforme, natančneje integracija plačilnega sistema, pri čemer pa slovenska ekipa v zasedbi Matej Rauh, Aljaž Gluhar in Dani Planinc niso sami, saj jim vseskozi pomaga uspešna islandska Karolina Fund.

Za plačilni sistem bo na drugi strani poskrbelo izkušeno francosko podjetje, ki izvaja plačilne storitve za okoli 60 platform množičnega financiranja v zahodni Evropi. “Ne razvijamo sistema na novo, ampak bomo uporabljali preverjen sistem, ki ga je ekipa iz Islandije leta 2012 postavila iz nič in ga nenehno tudi posodablja,” o prihajajoči platformi slovenskega porekla Adrifund pove Rauh.

Ideja za razvoj tovrstne platforme se mu je sicer porodila že predlani na študijski izmenjavi na Islandiji. “Že takrat sem imel izbrano temo za diplomsko nalogo. Raziskoval sem pravno urejenost množičnega financiranja v ZDA in Sloveniji. V Islandiji sem navezal stik z ljudmi, ki stojijo za platformo Karolina Fund,” o ‘prvih korakih’ razlaga Rauh.

Da bo prej ali slej nekdo pomislil tudi na ‘udomačitev’ česa takšnega, je bilo glede na podatke, da smo Slovenci lani na platformah množičnega financiranja Indiegogo in Kickstarter zagnali kar 103 kampanje in imeli 26-odstotno uspešnost, verjetno za pričakovati.

No, sedaj pa je prva slovenska platforma z vizijo, da ustvarjalcem, podjetnikom in vsem, ki jih tak način zbiranja denarja zanima, ponudi možnost množičnega financiranja, tako rekoč pred vrati.

adri

Uroš Kotnik
Foto: novice.najdi.si, mladipodjetnik.si

Leave a Reply