Slovenski osnovnošolci dosegli izjemen uspeh na mednarodnem natečaju

Skiro na sončno energijo – to je inovacija, s katero so si učenci Osnovne šole Zadobrova v sklopu mednarodnega natečaja Okolje in inovacija na temo trajnostne mobilnosti podredili prav vso konkurenco.

V projekt je sicer bilo skupno vključenih vseh 438 učencev, pa tudi učitelji, starši, gasilci in policija. Skiro so učenci oblikovali iz drugih odpadnih skirojev pri puku tehnike, pri čemer je izjema zgolj leseni okvir, ki so ga v celoti izdelali sami.

Pri tem so v šoli postavili tudi polnilno postajo in na streho namestili sončne celice, zaradi katerih je mogoče polniti skiro, polnilno postajo pa so obenemizkoristili tudi za napajanje baterij ter računalnikov. “Mladi so dokazali, da znajo in zmorejo razmišljati na inovativen način ter se tako soočati s kompleksnimi izzivi mobilnosti,” je slovenske mlade bisere pohvalil Guillermo Denaux, svetovalec za korporativno državljanstvo in okolje pri podjetju Toyota Motor Europe. S pohvalami pa ni varčevala niti Carmen Madalina Cozma iz Evropske agencije za okolje, ki je dodala, da nadvse ceni prizadevanja in vključenost šole pri zasnovi ter uresničitvi projekta.

Peti cikel mednarodnega tekmovanja zadnja tri leta potekal v Sloveniji, na Danskem in v Turčiji, v njem pa je sodelovalo več kot 3000 osnovnošolcev, katere je ocenjevala strokovna žirija, sestavljena iz članov organizacij Evropska agencija za okolje, Unesco in Unep.

To pa ni bila prva doma zmaga na mednarodnem natečaju, ki ga organizirata Sklad Toyota za Evropo in mednarodni program Ekošola, saj so slovenski šolarji na njem zmagali že drugič.

skiro

Uroš Kotnik
Foto: projetktnatura.si

Leave a Reply