Slovenski pametni obesek dobil nova “družinska člana”

Inovativni obesek za iskanje izgubljenih predmetov se je prvič svetu predstavil leta 2013 na platformi za množično zbiranje zagonskih sredstev Kickstarter, od letos pa mu družbo delata tudi dva nova “bratca”, ki iskanje še dodatno olajšata.

Slovenski Chipolo je svoja nova izdelka Chipolo Sticker in Chipolo Clip, ki se lahko pohvalita z najmanjšim in najtanjšim ohišjem na svetu, predstavil na letošnjem mednarodnem sejmu potrošniške elektronike (CES) v Las Vegasu.

“Z reševanjem preprostih problemov spreminjamo uporabnikov vsakdan. Naša rešitev daje vsakemu predmetu moč pametne lokacije, kar uporabnikom daje večjo brezskrbnost v njihovem vsakodnevnem življenju,” je povedal soustanovitelj podjetja Chipolo Tadej Jevševar.

Chipolo sticker je trenutno najmanjša brezžična sledilna naprava na svetu. Ker je dovolj majhna, da ga lahko pripnemo na očala ali brezžične slušalke, lahko zdaj z njegovo pomočjo najdemo tudi predmete z majhno površino.

Chipolo Clip je izredno tanek sledilnik Bluetooth v obliki zaponke, ki se praktično pritrdi na potni list ali osebno izkaznico, snetega pa se lahko enostavno zatakne v prostor za kartico v denarnici.

Oba izdelka delujeta s pomočjo mobilne aplikacije Chipolo, ki je na voljo za naprave iOS in Android. Če želimo poiskati izgubljeni predmet, lahko z aplikacijo sprožimo zvonjenje Chipola, ki je pritrjen nanj. Ta način deluje, če je izgubljeni predmet od nas oddaljen največ 60 m.

Več o konkretnem delovanju izdelkov v praksi, pa v priloženem video posnetku.

Uroš Kotnik

Leave a Reply