Slovenski pametni tekstil, ki se čisti kar sam

Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS s partnerji na Mednarodnem obrtnem sejmu (Mos) v Celju prvič javno predstavlja pametne tekstilije, ki so plod slovenskega znanja in razvoja.

Gre za napreden tekstil, ki se odziva na zunanje vplive. “Torej imajo lastnosti samočistilnosti, antimikrobnosti, so vodoodporne, prilagajajo temperaturo in barvo,” je povedal predsednik zgoraj omenjenega odbora Janez Škrlec.

Če bi bila denimo iz takšnega materiala majica, bi po besedah Škrleca uporabnika hkrati grela ali hladila in preprečevala neprijeten vonj pri znojenju. Lahko bi spreminjala barvo, sposobna pa bi bila celo polnjenja mobilnega telefona, saj se med hojo, ko se materiali drgnejo, neprestano ustvarja električna energija ter merjenja srčnega utripa in krvnega tlaka.

Tovrstne tekstilije pa niso nekaj nepredstavljivega, daleč od tega, saj so pravzaprav že tukaj in predstavljajo plod slovenskega znanja ter razvoja. Nanotehnologije in znanje tekstilstva so namreč že pred časom povezali na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. Prav tako je na primer Kemijski inštitut skupaj s partnerji že razvil nogavice in spodnje hlače za izraelsko vojsko, ki jih zaradi “samočistilne funkcije” lahko nosijo kar štiri mesece.

Tovrstni izdelki so za komercialno rabo sicer zaenkrat še predragi, jih pa že dlje časa razvijajo za šport, medicino, vojsko in vesolje. Na splošno je trg pametnih oblek po nekaterih ocenah sedaj vreden že okrog 9 milijard dolarjev.

smartclothing-820x420Uroš Kotnik
Foto: smartclothing.com

Leave a Reply