Slovenski raziskovalci poskrbeli, da bo stanje srca mogoče spremljati na pametnem mobilniku

Na Inštitutu Jožef Stefan (IJS) so v letu 2016 razvili tehnološko inovacijo kompaktnih dimenzij, ki služi kot domači EKG oziroma elektrokardiogram.

Gre za izjemno napreden pripomoček, ki skrbi, da uporabnik ali zdravnik preko mobilne aplikacije, nameščene na pametnem mobilnem telefonu, analizira srčne utripe, srčno frekvenco in ritem.

“Osebna medicinska naprava, ki omogoča, da k zdravniku pridete z izvidom ter mu s tem olajšate delo pomaga tako kroničnim bolnikom, kot športnikom, starejšim in ljudem z aktivnim življenjskim slogom, ki si želijo spremljati svoje počutje,” je razložil vodja inovacijske in razvojne skupine na IJS Roman Trobec.

Napravica za osebni EKG, certificirana kot medicinski pripomoček slovenskega porekla, v dolžino meri zgolj 12 centimetrov in ker tehta zgolj 22 gramov ter je precej prijetna za nošenje. Ker je tudi vodoodporna, jo lahko uporabljamo celo pod tušem ali med tekom.

Merilnik je prav tako večfunkcijski, saj meri tudi intenzivnost gibanja in temperaturo uporabnika, kar omogoča bolj zanesljive napovedi in ambientalno inteligenco, z enim polnjenjem vgrajene baterije pa deluje več kot sedem dni.

Patent za kompaktni osebni EKG, ki so ga razvili raziskovalci IJS, je pred kratkim za 360 tisoč evrov odkupilo podjetje Savvy. Za napravo je na evropskem trgu potrebno odšteti 432 evrov, pri čemer garancijska doba na izdelek znaša 12 mesecev, življenjska doba naprave pa naj bi bila več kot dve leti.

Uroš Kotnik
Foto in video: YouTube

Leave a Reply