Slovenski raziskovalci prvi na svetu ustvarili magnetni tekoči kristal

V priznani znanstveni reviji Nature je bil včeraj objavljen prispevek slovenskih znanstvenikov, ki so kot prvi na svetu ustvarili magnetni tekoči kristal. Možnost, da tak tekoči magnet obstaja, je bila znana že pred 43 leti, vendar ga do zdaj raziskovalci niso našli.

Dosežek domačih raziskovalcev je omogočilo sodelovanje kemikov, ki so sintetizirali magnetne nanodelce posebne oblike, in fizikov, ki so razvili tehniko priprave stabilne mešanice teh delcev s tekočim kristalom in dokazali njene magnetne lastnosti. S tem smo dobili magnetni tekoči kristal, kar odpira možnosti novih uporab, na primer optičnih naprav, ki jih krmilimo namesto z zunanjo električno napetostjo s šibkimi magnetnimi polji.

Institut Jozef Stefan
Izjemno delo so opravili slovenski znanstveniki, sodelavci Instituta “Jožef Stefan”

Možnost, da tak tekoči magnet obstaja, je predlagal že Nobelov nagrajenec Pierre de Gennes pred 43 leti, vendar ga kljub mnogim poskusom raziskovalci doslej niso našli. Pri tem uspehu je treba posebej poudariti, da je v celoti rezultat dela slovenskih raziskovalcev.

Članek v reviji nature so napisali slovenski avtorji Alenka Mertelj, Darja Lisjak, Miha Drofenik in Martin Čopič, sodelavci Instituta »Jožef Stefan«, Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru.

Leave a Reply