Slovenski sistem za večjo varnost starejših

Naši znanstveniki so razvili umetno inteligenco, ki zagotavlja večjo varnost starejših in slabše gibljivih ljudi.

Pametni sistem deluje tako, da na podlagi poznavanja uporabnikovih izkušenj zazna padce in druge vrste nezgod, pri tem pa razlikuje tudi različne načine gibanja.

Slovenska novost bi lahko rešila tudi marsikatero življenje, prdevsem starejših ljudi. (foto: safetytubs.com)
Slovenska novost bi lahko rešila marsikatero življenje, predvsem starejšim ljudem. (foto: safetytubs.com)

Dejstvo je, da starejši in zaradi težav z zdravjem onemogli ljudje ne zmorejo več sami poskrbeti zase, zaradi česar prihaja do številnih nesreč, ki so lahko usodne. V ta namen so slovenski znanstveniki razvili sistem, ki nezgodo takoj sporoči naprej – potreben je le poseben senzor, katerega si uporabnik namesti okoli svojega vratu in s tem drugi osebi sporoča lokacijo, pospešek in hitrost spremembe stanja telesa.

V ozadju se nahajajo metode umetne inteligence, ki sklepajo, kaj se je zgodilo in celo razlikujejo med resničnim padcem in premikom, ko na primer po tleh iščemo kakšen izgubljen predmet.

Zaenkrat se novosti še ne da kupiti, saj jo trenutno preizkušajo v raziskovalne namene, a so v primeru najde primernih zastopnikov razvijalci odprti tudi za prodajo. Omeniti velja, da so pred leti podobne napravice za reševanje življenje stale tudi po 100.000 evrov, danes pa “zgolj še” 400 evrov in se še cenijo.

Uroš Kotnik

Leave a Reply