Slovenski študentje v Švico s tekmovalnim invalidskim vozičkom

Študentje na Fakulteti za elektrotehniko imajo te dni polne roke dela. Pripravljajo namreč robotski invalidski voziček, ki bo »nastopil« na tekmovanju za športnike invalide v Švici.

Voziček se brez težav povzpne po stopnicah. Foto: Igor Zaplatil za Delo
Voziček se brez težav povzpne po stopnicah. Foto: Igor Zaplatil za Delo

Ekipo Team Avalanche sestavlja 18 članov. Večina je študentov: Aljaž Krulec in Miha Šušteršič sta vodji projekta, sodelujejo pa še Nina Jazbec, Luka Bertoncelj, Andraž Bola, Marko Sitar, Blaž Vizjak, Eva Pirc, Valentin Novak, Timotej Gašpar, Tine Kovač, Peter Šik, Matjaž Tome in Robi Bojanec. Pri delu jim pomagajo še redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko Matjaž Mihelj, asistenta Janez Podobnik in Jure Rejc ter raziskovalec Roman Hribar.

Štirinajstčlanska ekipa, ki sestavlja voziček za Cybathlon. Foto: www.cybathlon.si
Štirinajstčlanska ekipa, ki sestavlja voziček za Cybathlon. Foto: www.cybathlon.si

Študentje so pod mentorstvom asistentov, raziskovalca in profesorja razvili invalidski voziček, ki se, kot poroča Delo, sam brez težav povzpenja po klančinah in celo stopnicah. Tehnologija je zaenkrat še v fazi prototipa, vendar bo z nekaj izboljšavami primerna za uporabo.

Tekmovanje Cybathlon je organizirano v imenu švicarskega NNCR Robotics, centra za raziskovanje na področju robotike. V njem se v večih discilinah pomerijo dirkači invalidi, ki za premagovanje svoje invalidnosti uporabljajo napredne naprave, med njimi tudi robotiko. Za vsako tekmovanje se podelita dve medalji – ena za voznika in ena za snovalca vozila.

Na uradni spletni strani Cybathlona je zapisano, da je njegov glavni namen »ponuditi platformo za razvoj nove asistivne tehnologije, ki je uporabna tudi v vsakdanjem življenju«.

Martina Drobne

Leave a Reply