Slovenski turizem podira rekorde, december povsem ljubljanski

Leto 2105 je bilo slovenskemu turizmu naklonjeno, kot še nikoli, saj smo prvič v zgodovini samostojne Slovenije presegli številko 10 milijonov prenočitev.

V prvih 11 mesecih preteklega leta je Slovenijo obiskalo skoraj 11 odstotkov več turistov kot leto prej, še posebej uspešen pa je bil december. Predvsem v praznični Ljubljani, ki je dobesedno pokala po šivih.

Slednje je najverjetneje posledica namensko podaljšanega decembra za teden dni, saj so v slovenski prestolnici letos toliko prej postavili stojnice s prazničnim vzdušjem. Tako so skupno dnevnih gostov našteli kar milijon, zadnji mesec v letu pa so nasploh imeli 20 odstotkov več prenočitev kot lani – neverjetnih 78.000.

Vsekakor odlična odskočna deska za leto 2016, ko Ljubljana prevzema naziv Zelene prestolnice Evrope, ki ga Evropska komisija podeljuje mestu z visokimi okoljskimi standardi.

Kakorkoli, če pogledam še druge slovenske okraje, velja še posebej izpostaviti Goriška brda, ki so si septembra v konkurenci 11 destinacij pridobile prestižni naziv EDEN (European Destinations of ExelleNce). Gre za projekt Evropske komisije, v okviru katerega vsako leto nagrajuje tiste turistične destinacije, ki svoj razvoj povezujejo s spoštovanjem trajnostnih načel. Letos so to Goriška brda.

goriska brda

Uroš Kotnik
Foto: civitaslubljana.si, hotel-brda.si

Leave a Reply