Slovenski učenci in dijaki z odličnimi idejami za trajnostno mobilnost

Osem slovenski izobraževalnih ustanov je pripravilo najboljše idejne predloge s področja trajnostne mobilnosti in konkretne načrte za njihovo izvedbo.

Ambiciozni predlogi prihajajo iz šestih osnovnih – OŠ Zadobrova Ljubljana, OŠ Grm Novo mesto, OŠ Ljudski vrt Ptuj, OŠ Preserje pri Radomljah, OŠ Brinje Grosuplje, OŠ Šturje Ajdovščina – in dveh srednjih šol – Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana, ŠC Celje – Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko.

Med inovativnimi projekti s področja trajnostnega razvoja se med drugim nahaja tudi lesen avtomobol. (fotografija je simbolična; foto: bbc.co.uk)
Med inovativnimi projekti s področja trajnostnega razvoja se med drugim nahaja tudi lesen avtomobil. (fotografija je simbolična; foto: bbc.co.uk)

Te bodo za uresničitev inovativnih zamisli prejele 20.000 evrov iz Toyotinega sklada za Evropo, pomoč strokovnjakov iz Toyotine prodajne in servisne mreže, povezovali pa se bodo tudi s predstavniki organizacij in interesnih združenj za varnost v prometu.

Načrti slovenskih učencev, s katerimi želijo izboljšati trajnostno mobilnost v svojem lokalnem okolju in širše, vključujejo izdelavo kolesa kot alternativnega generatorja energije in kot prevoznega sredstva hkrati, razvoj skuterja na električni pogon, nadgradnjo že v preteklosti izdelanega lesenega avtomobila, zasnovo Varne poti v šolo in izgradnjo kolesarnice. Srednješolci si na drugi strani želijo zmanjšati porabo energije s tem, da bi avtomobili za dnevno vožnjo uporabljali led žarnice.

Naj povemo, da je trajnostna mobilnost sicer izbrana tema petega cikla mednarodnega tekmovanja Okolje in inovacija s ciljem spodbujati nove praktične in inovativne zamisli ter pomagati pri dejanski izvedbi. V projektu, ki ga organizira program Ekošola v sodelovanju z Mednarodno fundacijo za okoljsko izobraževanje, skladom Toyota za Evropo in podjetjem Toyota Motor Europe, sodelujejo šole iz Slovenije, Turčije in Danske.

Uroš Kotnik

Leave a Reply