Slovenski umetnini vendarle najdeni in prodani za vrtoglavo vsoto

V Narodni galeriji dobili na novo odkriti sliki Ptičar in Prestar baročnega slikarja Fortunata Berganta, ki sta od konca druge svetovne vojne veljali za pogrešani, zdaj pa so jo tudi že odkupili.

Njun zadnji zasebni lastnik ju je našel po naključju, Narodni galeriji pa ju prodal kar za 140 tisoč evrov.

Za sliki Ptičar in Prestar baročnega slikarja Fortunata Berganta, za katerima se je izgubila sled po drugi svetovni vojni, so se strokovnjaki tako že bali, da sta izgubljeni za vedno. A v dobro umetnosti, temu vendarle ni bilo tako.

Dobro shranjeni v Ljubljani sta namreč bili v prehajanju iz generacije v generacijo založeni, dokler ju ni na veliko presenečenje odkril njun zadnji lastnik, sicer tudi sodni cenilec za barok. Ta je z Narodno galerijo takoj sklenil dogovor za obročno odplačevanje, sliki pa sta tako dvotretjinsko že odplačani.

Strokovnjaki domnevajo, da sta najdeni sliki del cikla petih čutov, vendar da sta se ohranili samo Ptičar in Prestar. Prva tako predstavlja okus, druga pa sluh, so še interpretacije.

“Primerki žanrskega slikarstva so pri nas sicer redki, tako kakovostni, kot sta Bergantovi sliki, pa jih sploh ne poznamo,” pa dodaja kustos Ferdinand Šerbelj.

2

Uroš Kotnik
Foto: siol.net

Leave a Reply