Slovenski znanstveniki razvili metodo umetnega proteina

Domačim raziskovalcem je z razvojem strukture umetnega proteina uspelo preseči naravno. Pametni material bi v prihodnosti lahko pomagal pri zdravljenju marsikatere bolezni, sporočajo s Kemijskega inštituta in Centra odličnosti EN-FIST.

Gre za način sestavljanja “pametnih nanomaterialov” na podlagi naravnih gradnikov, ki bi se lahko uporabljal za dostavo zdravilnih učinkovin v telo.

Slovenski znanstveniki so z razvojem umetnega proteina, ki obljublja pomoč pri zdravljenju številnih bolezni, poželi pozornost širše strokovne javnosti.(foto: helsinki.fi)
Slovenski znanstveniki so z razvojem umetnega proteina, ki obljublja pomoč pri zdravljenju številnih bolezni, poželi pozornost širše strokovne javnosti. (foto: helsinki.fi)

Znanstveniki so poskus prikazali na primeru tristrane piramide, katere stranica meri pet nanometrov, kar z drugimi besedami pomeni, da jih je v debelino lasu mogoče nanizati več kot 10.000. Potencialna uporaba odkritih struktur bi po njihovem mnenju bila najbolj uporabna v medicini, kemiji in biotehnologiji, pa tudi na drugih področjih, kjer bi služile za dostavo in sproščanje zdravil, nove katalizatorje, cepiva in materiale.

Tako bi zdravila lahko dostavili na način, da bi jih zaprli v proteinsko piramido, ki bi ciljala na specifično celico, sprostila pa bi se, ko bi s spremembo PH-ja, svetlobo ali drugih faktorjev razbilo proteinsko strukturo. Potrebno je poudariti, da je članek o dosežku naših znanstvenikov bil objavljen v ugledni strokovni reviji Nature Chemical Biology, kar je posledično zbudilo tudi pozornost širše strokovne javnosti.

Vodja raziskovalne skupine Roman Jerala je dosežek opisal z besedami: Gre za interdisciplinarno ter skoraj vseslovensko raziskavo, saj so v raziskavi prispevali tudi sodelavci s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru, Inštituta Jožefa Stefana ter slovenski raziskovalec v ZDA.”

Uroš Kotnik

Leave a Reply