Socialno podjetje, kjer zaposlujejo tudi nekdanje odvisnike

Na Gorenjskem je v reintegracijskem centru za ozdravljene odvisnike začelo obratovati prvo socialno podjetje, v katerem so zaposleni tudi nekdanji odvisniki.

V Pristavi pri Tržiču je v tretjem letu delovanja reintegracijski center za ozdravljene odvisnike, ki se tam navajajo na običajno življenje pred vrnitvijo v »svet«. Lani pa je Fundacija Vincenca Drakslerja za odvisnike in reintegracijski center, želela svoje poslanstvo nadgraditi z ustanovitvijo socialnega podjetja ter s projektom »Omamljen.si z delom« pridobila skoraj 300 tisoč evrov nepovratnih sredstev za razvoj in promocijo socialnega podjetništva.

S tem denarjem so v poslopju ob centru uredili delavnice, v katerih obnavljajo rabljene- in izdelujejo nove predmete iz lesa in tekstila. Za delo se je že februarja začelo usposabljati deset oseb. V Sloveniji deluje že sedem socialnih podjetij, omenjeno pa je prvo kjer zaposlujejo tudi nekdanje odvisnike – zaenkrat so v usposabljanju za delo štirje. Še pet, tudi stanovalcev centra, pa bodo v projekt še vključili.

center
Delavnice so uredili ob reintegracijskem centru.

Za ozdravljene odvisnike je iskanje dela težavno, po besedah vodje centra Melite Žontar »od 40 zdravljenih odvisnikov v reintegracijskem centru, niti enemu, kljub dejavnemu iskanju, ni uspelo najti službe

Podjetje bo svoje izdelke postavilo v prodajo, zato ob centru odpirajo trgovinico, uredili bodo tudi spletno prodajo. Obenem si obetajo tudi kakšno javno naročilo, ki bi jim olajšalo, načeloma težke začetke podjetništva.

Matjaž Kljajić

Foto: omamljen.si

 

Leave a Reply