Sodelovanje za dobro slovenskega filma

RTV Slovenija in Slovenski filmski center bosta sodelovala za dobrobit slovenskega filma. S podpisom pisma o tesnejšem sodelovanju, sta se instituciji zavezali k medsebojni podpori in skrbi za promocijo slovenskega filma in avdiovizualne dejavnosti.

16. festival slovenskega filma, ki se te dni odvija v Portorožu, je pravi oder za dogovor o medsebojnem sodelovanju, ki sta ga podpisala predstavnika institucij, generalni direktor RTV Slovenija Marko Fili in direktor Slovenskega filmskega centra Jožko Rutar. Osrednji cilj sodelovanja je promocija in javno prikazovanje slovenskega filma in avdiovizualne dejavnosti, tako v Sloveniji kot tudi v tujini. RTV se je s tem zavezala k programski in oglaševalski promociji slovenskih filmov in ostalih slovenskih avdiovizualnih del.

sreča na v
Zavzemata se za digitalizacijo slovenskih filmov in ostale filmske dediščine.

Sodelovanje, vsaj na papirju, obeta veliko za slovenski film, saj sta se instituciji dogovorili o sodelovanju pri izobraževanju poklicev za filmsko in avdiovizualno dejavnost ter podpori dejavnosti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Skupaj bosta sodelovali pri t.i. nacionalnih projektih večjega pomena ter usklajevanju programske politike.

Skupno delovanje bo delovalo tudi v smeri zapostavljenega filmskega občinstva, saj se bosta instituciji zavzemali za prilagoditev filmov za gluhe in naglušne ter slepe in slabovidne. Pomembna točka delovanja je tudi namera digitalizacije slovenskih filmov in filmske dediščine.

Matjaž Kljajić

Leave a Reply