Šolarji bodo zajtrkovali tradicionalni slovenski zajtrk

V petek bodo učenci osnovnih šol in otroci iz vrtca že tretje leto zapored zajtrkovali tradicionalni slovenski zajtrk. S projektom obeležujejo dan slovenske hrane, s katerim opozarjajo in spodbujajo k oskrbi s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

Tradicionalni slovenski zajtrk stremi k spodbujanju lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja, ki je sveža in dostopnejša, na ta način tudi manj obremenjujoča za okolje, kot transportno uvožena hrana. V določeni meri pripomore k zagotavljanju dela in ohranjanju delovnih mest lokalnih kmetov ter v končni fazi omogoča izboljšanje prehranske varnosti in navad prebivalstva.

Letošnji tradicionalni slovenski zajtrk bo v petek 15. novembra, predstavljen v tretji zaporedni izvedbi. Tudi letos bodo slovenski otroci zajtrkovali obrok sestavljen iz kruha, medu, masla, mleka in jabolk. Ta dan bodo učitelji eno učno uro namenili obogatenju znanja osnovnošolskih otrok, ki jim bodo predavali o lokalno pridelani hrani in zdravemu načinu življenja.

tradicionalni slovenski zajtrk
Takole so lani zajtrkovali učenci OŠ Ivana Cankarja. (Foto: tradicionalni-zajtrk.si)

Dan slovenske hrane
Tradicionalni zajtrk sovpada z dnevom slovenske hrane, ki ga vse od lanske razglasitve obeležujemo vsak tretji petek v novembru. Projekt je sicer nastal na pobudo čebelarske zveze, ki si prizadeva za promocijo lokalno pridelane slovenske hrane.

Letos poskrbljeno za vse
Prvo izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka so v celoti financirali pridelovalci in predelovalci hrane, ki so svoje pridelke za obroke osnovnim šolam in vrtcem donirali. Lanske neugodne naravne razmere tega niso dovoljevale, tako so zaradi suše in poplav nekateri otroci prejeli le letak, ne pa tudi dejanskega zajtrka.

Podobnega scenarija letos ne gre pričakovati, saj je financiranje zajtrka, pod svoje okrilje prevzelo ministrstvo za kmetijstvo, ki bo za projekt namenilo 140 tisoč evrov.

Matjaž Kljajić

Leave a Reply