Šolarji z novim letom nič več lačni

Ministrstvo za znanost, kulturo in šport je šolarjem podarilo prav posebno božično-novoletno darilo, saj so poslanci novelo zakona o šolski prehrani sprejeli soglasno, zaradi česar do primerov lačnih otrok v šoli naj ne bi več prihajalo.

Prehranjevalne razmere v slovenskih osnovnih in srednjih šolah se bodo z novim letom znova stabilizirale, saj bodo šolski obroki za otroke spet cenejši. Poslanci so že pred dnevi odobrili dobrih 23 milijonov evrov, ki naj bi jih namenili proračunu za šolske obroke, včeraj pa so s soglasnim sprejemom novele zakona o šolski prehrani potrdili spremembe.

Prehrana

Po novih pravilih naj bi šolske malice bilo deležnih kar 88.000 (polovica) osnovnošolcev in okrog 27.000 (tretjina) vseh dijakov. Desetina šoloobveznih otrok naj bi po novem bila upravičena tudi do brezplačnega kosila. S spremembo zakona bodo podeljene še delne subvencije za šolske obroke, njihova višina pa bo odvisna od vsote otroškega dodatka.

Kaj bo prineslo sprejetje novele zakona o šolski prehrani?

  • 88.000 učencev bo imelo šolsko malico brezplačno.
  • 14.000 učencev iz prvega razreda za otroški dodatek bo imelo brezplačno kosilo.
  • 13.300 dijakov do vključno četrtega razreda otroškega dodatka bo imelo malico brezplačno.
  • 12.200 dijakov (peti razred OD) bo imelo malico subvencionirano 70-odstotno.
  • 8800 dijakov (šesti razred OD) pa bo prejemalo 40-odstotno subvencijo za malico.

Naj spomnimo, da je letos, pred sprejetjem novele zakona o šolski prehrani, dijaška malica stala 2,42 evra, medtem ko so osnovnošolci zanjo morali odšteti 0,8 evra.

Uroš Kotnik
Foto: causes.com, teachers.us.com

Leave a Reply