Sonda Juno tako blizu Jupitru, kot človeštvo ni bilo še nikoli

Nasina sonda Juno se je v soboto približala Jupitru, kot še nikoli doslej in pričela s pošiljanjem posnetkov največjega planeta našega osončja. Prenos bo trajal več dni.

Sonda je tokrat ‘letela’ okoli 4200 kilometrov nad vrtinčastimi oblaki planeta, pri čemer prvi podatki kažejo, da je šlo vse po načrtih.

“To je naša prva priložnost, da si najbližje doslej ogledamo ‘kralja’ našega osončja in začenjamo ugotavljati, kako deluje,” je izjemen uspeh pokomentiral vodja Nasine ekipe za projekt Juno Scott Bolton.

Juno je tako že poslala prve podatke, ki pa bodo potrebovali več dni, da dosežejo Zemljo, še mnogo več časa pa bo potrebnega, da jih znanstveniki natančno preučijo.

Prelet je bil prvi od 36 načrtovanih tekom misije Juno, ki naj bi se končala februarja 2018 in katere cilj je odkriti, kaj dejansko tvori Jupiter ter kako se je planet, ki naj bi nastal prvi po Soncu, dejansko razvijal .

V Jupitrovi orbiti sonda kroži od 4. julija, iz izstrelišča Cape Canaveral na Floridi pa so jo izstrelili 5. avgusta 2011.

Uroš Kotnik

Leave a Reply