Spanje na boku varuje pred boleznimi možganov

Tako živali kot ljudje največ časa prespimo na boku in poleg udobje se lahko nadejamo še ene koristi – naši možgani so se prilagodili, da v tem položajo najbolj uspešno iz sebe odvajajo škodljive odpadne snovi in s tem zmanjšajo tveganje za nastanek nevroloških bolezni, kot je Alzheimerjeva.

Foto: silverbulletin.utopiasilver.com
Foto: silverbulletin.utopiasilver.com

Raziskavo so izvajali na Univerzi Stony Brook, poroča Science Daily. Ekipa, ki jo sestavljajo dr. Hedok Lee, dr. Helene Benveniste in njuni kolegi, je vpliv spalnega položaja na odvajanje odpadnih snovi preučevala z dinamično kontrastno magnetno resonanco, ki omogoča izboljšanje vidnosti notranjih struktur. Po teh poteh se iz možganov izteče možganski likvor ali cerebrospinalna tekočina, ki se izmenja z intersticialno tekočino. To omogoča, da se možgani očistijo nekaterih škodljivih kemikalij, ki so sicer povezane z razvojem nevroloških bolezni.

Ekipa je s pomočjo spečih miši ugotavljala, kateri položaj je pri tem čiščenju najbolj učinkovit. Miši so položili na trebuh, na hrbet in na bok in odkrili, da so miši, ki so spale na boku, imele v možganih najmanj škodljivih snovi.

Martina Drobne

Leave a Reply