Špinača, ki odkriva mine in podstavljene bombe

Tudi rastline so lahko koristne v boju proti terorizmu. Ameriškim raziskovalcem je uspelo, da so s pomočjo nanodelcev špinačo spremenili v detektor za razstreliva.

Znanstvenikom MIT-ja (Massachusetts Institute of Technology), ki se ukvarjajo s t. i. rastlinsko nanobioniko (bionika, ki preučuje funkcije živih bitij in na tej podlagi skuša reševati tehniške probleme), je uspelo običajno špinačo spremeniti v bombni detektor.

MIT-jevi raziskovalci so svoje odkritje opisali v reviji Nature Materials in pojasnili, da so v špinačne liste vgradili ogljikove nanocevčice, ki omogočajo prepoznavanje aromatskih dušikovih spojin, ki jih lahko najdemo v minah in drugih razstrelivih. Pridobljeni podatki pa se lahko v realnem času posredujejo na prenosne naprave, kot so tablice ali pametni telefoni.

S pomočjo nanotehnologije so znanstveniki špinačo spremenili v detektor razstreliv. Foto: Pixabay
S pomočjo nanotehnologije so znanstveniki špinačo spremenili v detektor razstreliv. Foto: Pixabay

Znanstveniki so špinačo zalili z vodo, obogateno z dušikovimi aromatskimi spojinami. Po približno desetih minutah je voda skozi korenine pritekla v liste špinače, ki so jih osvetlili z laserjem. Nanocevke so začele oddajati skoraj infrardečo flouroscentno svetlobo, ki jo je mogoče zaznati z majhno infrardečo kamero, ki so jo priključili na računalnik. Ta je ob zaznavi infrardeče svetlobe poslal elektronsko sporočilo uporabniku. Signal rastline pa je mogoče zaznati tudi s pametnimi telefoni, tako da se jim odstrani infrardeči filter na leči kamere.

Michael Strano, eden izmed avtorjev študije je povedal, da njihovi poskusi dokazujejo, da lahko z rastlinskim inženiringom zaznamo praktično vse. Njegov laboratorij je v preteklosti že razvil nanocevčice, ki se lahko uporabljajo kot senzorji, ki zaznavajo vodikov peroksid, TNT in živčni plin sarin. Ko se tarčna molekula veže na polimerni material, ovit okoli nanocevke, se le ta spremeni tako, da zažari.

Rastline so lahko v uporabi za obrambne namene in za nadzor javnih prostorov glede morebitnih terorističnih dejavnostih, saj nam je uspelo odkrivati eksploziv tako v vodi kot v zraku,” je dejal Strano in dodal, da se tehnologija lahko uporabi tudi pri drugih rastlinah. Ob tem je dodal, da so njihovi dosežki dokaz, kako lahko ljudje komunicirajo z rastlinami, ki se lahko uporabijo za opozorila o okoljskih razmerah, kot je suša, ali pa za opozorila o škodljivih snoveh v okolju.

Sonja Kolarič

Leave a Reply