Spomin na mrtve in pomoč še živečim

Prihaja čas, ko bo delo cvetličarjev v polnem zagonu, nagrobne sveče pa se bodo kupovale kot za stavo. Vsako leto za krašenje grobov ljubljenih pokojnikov ljudje zapravijo ogromne količine denarja, ki bi se lahko usmeril drugam, na primer v nakupe bolnišnične opreme in zdravil za pomoč tistim, ki trpijo zaradi raznih obolenj. V Zagorju ob Savi letos že petič poteka akcija Manj svečk za manj grobov, ki jo vodi Primož Jelševar in s katero skušajo Zagorjane prepričati prav v slednje, za zgled pa so si jih vzele tudi številne druge občine širom Slovenije.

Svece
Pogled na osvetljeno pokopališče ponoči je lep, a nagrobne sveče niso le neekološke, temveč tudi povsem nepotrebne. Foto: http://milliverstravels.com/

Prva akcija Manj svečk za manj grobov je potekala leta 2009, na pobudo Občinskega odbora Zagorje Nova generacija in glasbenega kluba Chaosstar. Na pokopališčih v občini Zagorje ob Savi so prostovoljci zbirali prispevke tistih, ki so se odločili namesto prižiganja neekoloških nagrobnih sveč darovati v dobrodelne namene.

Rezultati akcije so bili vidni že prvič, v štirih akcijah, ki so se v Zagorju ob Savi zgodile do sedaj, pa so zbrali že okrog 30.000 evrov, ki so jih namenili nakupu EKG aparatov, antidekubitusnih blazin, defibrilatorjev in bolniških postelj ter za raziskave na področju rakavih obolenj. Letos bodo polovico sredstev porabili za sofinanciranje nakupa aparata za ultrazvok v Helikopterski enoti nujne medicinske pomoči, ki pomaga bolnikom po vsej Sloveniji, ki stane 40.000 evrov. Druga polovica sredstev pa bo namenjena nakupu monitorja za prikaz življenjskih funkcij, katerega cene se gibljejo okrog 5.000 evrov in ki ga Porodnišnični oddelek Splošne bolnice Trbovlje nujno potrebuje za zdravljenje mamic, ki okrevajo po carskem rezu. Na tovrsten način bodo sredstva zbirali tudi v občinah Trbovlje, Sevnica, Naklo, Ribnica in Domžale.

“Zaustavimo pretirano krašenje grobov. Namesto gore sveč se naših pokojnih spomnimo s prostovoljnim prispevkom, ki bo reševal življenja,” je zapisano na letaku, ki so ga Zagorjani letos dobili v nabiralnike. In kam lahko odnesete svoj prostovoljni prispevek? Na pokopališčih v zgoraj omenjenih občinah bodo 31.10. in 1.11. čakali prostovoljci, ki vam bodo podrobneje razložili namen akcije. Namesto nakupa nagrobnih sveč boste lahko donirali v humanitarne namene, v zameno pa boste prejeli zastavico sočutja, ki jo boste lahko položili na grob ljubljenega. Takšna nagrobna dekoracija bo pomagala ne le bolnikom, ki jim bodo zbrana sredstva omogočila hitrejše okrevanje, temveč tudi okolju, ki ga ne bodo onesnaževale odvržene sveče. Res je lepo videti pokopališča, ponoči osvetljena s sijem tisočerih lučk, vendar bo še lepše videti nasmehe na obrazih ljudi, ki jim bo vaša donacija morda rešila življenje.

Martina Drobne

Leave a Reply