Spominska plošča za Jožeta Toporišiča

Jožetu Toporišiču, slovenski akademiku in jezikoslovcu, so dve leti po smrti na njegovi rojstni hiši na Mostecu odkrili spominsko ploščo.

Toporišičeva rojstna hiša na Mostecu, kjer so odkrili njegovo spominsko ploščo. Foto: Facebook/Odkritje spominske plošče na Mostecu
Toporišičeva rojstna hiša na Mostecu, kjer so odkrili njegovo spominsko ploščo. Foto: Facebook/Odkritje spominske plošče na Mostecu

Toporišič se je rodil leta 1926 na Mostecu. Nekaj let svojega življenja je preživel v taboriščih v Šleziji in na Poljskem, sicer pa je živel na Slovenskem, kjer se je aktivno zavzemal za slovenski jezik. Študiral je slavistiko in eksperimentalno fonetiko. Napisal je Slovensko slovnico, sodeloval pa je tudi pri nastajanju Slovarja slovenskega knjižnega jezika in Slovenskega pravopisa.

Spominsko ploščo so, po poročanju spletnega portala RTVSLO.si, odkrili na pobudo programskega odbora Toporišičevega leta. Toporišičevo leto se je začelo 11. oktobra 2015, na dan, ko bi bil pokojni jezikoslovec star 89 let, trajalo pa bo do 11. oktobra 2016. V okviru Toporišičevega leta so poleg odkritja spominske plošče izvedli tudi preimenovanje OŠ Dobova v OŠ prof. dr. Jožeta Toporišiča Dobova, pripravljenih pa imajo tudi mnogo prireditev in ostalih dogodkov v počastitev pokojnega jezikoslovca.

Na proslavi ob odkritju spominske plošče je kot slavnostni govornik spregovoril prof. dr. Tadej Bajd, trenutni predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, katere član je bil Toporišič. Bajd je ob tej priložnosti povedal, da je bil Toporišič pomembna oseba in da ga bodo zaradi njegovega dela za slovenski jezik cenile še mnogo nadaljnje generacije.

Martina Drobne

Leave a Reply