Spominski polimer, ki se skrči pri telesni temperaturi in lahko nosi veliko težo

Polimeri, ki ob izpostavljenosti visokim temperaturam spremenijo obliko, niso nenavadni, takšnih poznamo že kar precej. Na rochesterski univerzi pa so ustvarili nekaj povsem novega. Nova vrsta polimera spremeni obliko, ko je izpostavljena telesni temperaturi, kar prinaša nove načine uporabe, predvsem v medicini.

Polimer se ob izpostavljenosti telesni temperaturi povrne v svojo prvotno obliko. Foto: Univerza v Rochestru
Polimer se ob izpostavljenosti telesni temperaturi povrne v svojo prvotno obliko. Foto: Univerza v Rochestru

Ko novi material raztegnemo ali ohladimo do določene temperature, se v njem začne postopek kristalizacije, ki povzroči, d snov obdrži svojo trenutno obliko, v prvotno stanje pa se povrne že ob rahlem dotiku človeške kože. Ob segretju na približno 35°C namreč kristali začnejo razpadati.

»Naš spominski polimer je podoben elastiki, saj obstane v novi obliki, ko ga raztegnemo,« je pojasnil vodja raziskave, profesor Mitch Anthamatten.

Možnost spreminjanja oblike ob majhnih temperaturnih spremembah pa ni edina pozitivna lastnost spominskega polimera – v njem se namreč shranjuje veliko elastične energije, zato lahko med vračanjem v prvotno obliko opravi mehansko delo. Dvigne lahko težo, kar tisočkrat večjo od lastne.

V izjavi za javnost je Anthamatten pojasnil, da bi novo snov lahko uporabljali pri šivanju ran, umetni koži in celo pri oblačilih, ki se povsem prilagodijo telesu.

Martina Drobne

Leave a Reply