Spoznajte superživila

“Za vsako bolezen rož’ca raste” se glasi stara modrost. In tako so tudi nekatera živila naravna rešitev za številne težave. Seznanite se z nekaj najbolj znanimi superživili in njihovimi pozitivnimi učinki.

Gre namreč za rastline, ki rastejo na rodovitnih in dokaj neokrnjenih predelih sveta, njihovi plodovi pa niso predelani, zaradi česar so popolnoma naravni. Superživila so znana po tem, da vsebujejo nadpovprečno vsebnost antioksidantov, vitaminov in mineralov.

Kokosova voda vsebuje veliko kalija in drugih mineralov ter ima tudi medicinske učinke na težave s srcem, jetri in ledvicami. Je eden najboljših naravnih virov elektrolitov, ki po telesu prenašajo energijo, zato je kokosova voda primernejša od umetno pripravljenih športnih napitkov.

tumblr_mcnrijJncE1rwamjno1_500
Kokosova voda vsebuje veliko kalija in drugih mineralov.

Goji jagode so podobne rozinam ter vsebujejo petstokrat več vitamina C kot pomaranče in drugo sadje. Prav tako so bogate z vitamini A, B1, B2, B6 in E, vsebujejo pa tudi antioksidante. Zaradi omenjenih sestavin goji jagode izboljšujejo vid, ščitijo jetra, znižujejo holesterol in glukozo v krvi, krepijo imunski sistem in izboljšujejo pretok krvi.

Presna čokolada je iz surovega kakava, ki ni predelan pri temperaturi, višji od 40 ºC, zato se ohranijo vsi toplotno občutljivi vitamini, minerali in antioksidanti. Surova kakavova zrna so najbolj koncentriran vir antioksidantov, kar pomeni da uničuje nevarne proste radikale v našem telesu, ki so posledica uživanja nezdravih živil.

Goba reiši, ki uspeva na Japonskem in Kitajskem, ima vrsto blagodejnih učinkov. Ob rednem uživanju okrepi telo in ga povrne v naravno ravnovesje, izboljša prekrvavljenost in poskrbi za trdnejši imunski sistem. Uporabljajo se za zdravljenje tesnobe, visokega krvnega tlaka, hepatitisa, bronhitisa, nespečnosti in astme.

Zelena superživila (ječmenova trava, pšenična trava, aloje vera, morske alge) imajo najvišjo koncentracijo lahko prebavljivih hranil, ki pospešujejo porabo maščob, ter absorpcijo vitaminov in mineralov.

Barbara Oswald
Foto: theironyou.com, choice.com

Leave a Reply