Stara knjiga – novo darilo!

Leto se bliža koncu in prihaja čas, ko obdarujemo svoje najbližje z drobnimi ali pa malo večjimi pozornostmi. Najlepše darilo, ki ga lahko poklonimo, je darilo iz srca. In kaj je boljšega kot dobra knjiga, ki bo obdarovancu delala družbo v poznih zimskih večerih? A ne hitite še v najbližjo knjigarno! Podarite lahko tudi malce starejšo knjigo, ki jo boste dobili po nižji ceni, pa vendar bo ta nekaj posebnega, saj imajo rabljene knjige določen čar.

Knjiga je lahko odlično darilo. Foto: http://booksandcompany.wordpress.com/
Knjiga je lahko odlično darilo. Foto: http://booksandcompany.wordpress.com/

V iskanju dobro ohranjenih rabljenih knjig najprej preglejte domačo knjižno polico. Se vam nekje praši knjiga, za katero vam ni več mar, a bi ji med svojimi obdarovanci gotovo našli bralca? Naredite malo prostora v stanovanju in nekoga osrečite s knjigo, ki bi sicer ostala pozabljena.

Druga možna destinacija je lokalna knjižnica. Te se velikokrat soočajo s prenatrpanostjo, zato lahko starejša literarna dela dobite po zelo nizkih cenah. Podobno je tudi z antikvariati, na katere sicer redkokdo pomisli, a so pogosto prave zakladnice knjižnih uspešnic preteklih let.

V naslednjem koraku sedite za računalnik. Prebrskajte spletne strani, kjer lahko poceni ali pa celo brezplačno dobite klasične romane, fikcijo ali poučno literaturo. Dobro darilo za ljubitelja so tudi izdaje starejših stripov, ki jih je težko dobiti, a bodo zbiratelju pomenile ogromno. Če imate na seznamu obdarovancev koga, ki rad šiva, pobrskajte za revijami s kroji.

Do 24. novembra se lahko odpravite tudi na 29. slovenski knjižni sejem v Cankarjev dom, kjer lahko najdete (sicer nova, a po smešno nizkih cenah) dela manj poznanih avtorjev, in s tem podprete njihovo ustvarjanje.

Pa še namig: Če imate doma dokaj nove in ohranjene knjige, ki jih ne berete več, jih lahko podarite tudi knjižnicam, kjer bodo veseli vašega prispevka k širjenju njihovega opusa.

Martina Drobne

Leave a Reply