Startup: Slovensko tehnološko podjetje pometlo s konkurenco v Las Vegasu

Podjetje CubeSensors, je onstran “velike luže” slavio na prestižnem tekmovanju Hardware Battlefield in za zmagovalno idejo prejelo 50.000 dolarjev nagrade.

Na tekmovanju, ki v sklopu sejma zabavne elektronike CES povezuje mednarodna startup podjetja, je nagrado za najboljšo strojno opremo spletnega portala Techcrunch prejela slovenska ekipa CubeSensors, ki jo vodita Aleš Špetič in Marko Mrdjenović.

Cubesensors so majhne naprave, ki uporabnikom v domovih pomagajo pri spremljanju zdravja in stopnje udobnosti. Namesti se lahko v vsako sobo in redno meri kakovost zraka, svetlobo, temperaturo, vlago, hrup, stopnjo onesnaženosti in zračni pritisk. Naprava prav tako opozori, kdaj je v prostoru denimo pretemno in kdaj je pametno ugasniti nepotrebno kurjavo, obenem pa skrbi tudi za čist in svež zrak.

Funkcionalne, praktične in estetsko privlačne napravice, ki ob tresljaju začne oddajati barvni sij, prodajajo v različnih paketih (majhnih, srednje velikih in velikih) z dvema, štirimi ali šestimi senzorji. Cena novosti se giblje med 300 in 600 ameriškimi dolarji, njeno delovanje pa lahko posameznik nadzoruje prek aplikacije na pametnem telefonu.

50.000 dolarjev “težko” nagrado, ki si jo je podjetje prislužilo z zmago na tekmovanju v Las Vegasu, bodo porabili za plače zaposlenih, ki so do sedaj delali brezplačno, nekaj sredstev pa bo šlo za nadaljnji razvoj. V preprodaji je Cubesensors sicer že zbralo naročila za okoli 1000 pametnih kock, pri čemer so napravice največ zanimanja požele v ZDA in Evropi.

Uroš Kotnik

Leave a Reply